Spektakl: Mostarci osjetili “Sazvučja”

 Spektakl: Mostarci osjetili “Sazvučja”

Sinoć, 16. 9. 2021. godine, Mostarci su imali priliku uživati u muzičkim poslasticama u kreaciji četiri nacionalna društva.

Kulturni spektakl – pravi je opis koncerta četiri nacionalna društva “Sazvučja”, održanog u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”. “Preznačajno, prebitno i ustvari jedino normalno što se može događati u Mostaru, a to je da su nas četiri nacionalna društva počastila jednim koncertom, kulturnim događanjem upravo na tragu onoga kako mi danas funkcioniramo u Gradskom vijeću, a to je uvažavanje drugog i uvažavanja i različitosti između svih nas”, kazao je gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić uoči koncerta. Naglasio je kako je ovaj koncert na tragu nečega u šta apsolutno vjeruje, a to je da građani Mostara mogu živjeti jedni s drugima, ali da se moraju međusobno uvažavati. “Ovaj koncert je negdje na tragu te nekakve političke agende, odnosno nečega u što ja apsolutno vjerujem, da mi možemo jedni s drugima živjeti zajedno, ali moramo jedni druge uvažavati. Ono što mi je važno to je da prenesemo poruku da u ovom momentu, evo kako se u Mostaru sad dešava, niti jedan narod nije ugrožen od drugoga zahvaljujući Izbornom zakonu u Gradu Mostaru koji garantira ravnopravnost svih sudionika političkog života u gradu i da upravo na ovom fonu može i čitava BiH funkcionirati, da se poštuju različitosti i da se ostvare prava svakog pojedinca u BiH i svake nacionalne zajednice”, ocijenio je Kordić.

Mostarci su uživali u nastupu dua “Dženana & Dženana”, koji čine sopranistica Dženana Huseinagić i pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić ispred  BZK “Preporod” te triu “Senso” koji je predstavljao HKD “Napredak”, a čine ga mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir i prof. Jelena Marković-Milićević na violončelu. Također, “Zorana & ęthno orchestra” koji je predstavljao JKPHD “La Benevolencija” te etno grupa “Sv. Dimitrije” ispred SPKD “Prosvjeta”.

Podsjetimo, koncert “Sazvučja” jedan je od projekata Međukulturalnog vijeća BiH koje je osnovano na temelju sporazuma o saradnji četiri temeljne organizacije kulture naroda BiH, i to; BZK “Preporod”, HKD “Napredak”, SPKD “Prosvjeta” i JKPHD “La Benevolencija”.

 

IZVOR: Bljesak

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.