BZK “Preporod” Brčko realizira projekat obnove biblioteke

 BZK “Preporod” Brčko realizira projekat obnove biblioteke

Već skoro dvije decenije u okviru BZK “Preporod Brčko uspješno djeluje biblioteka koja, zahvaljujući donacijama članova i prijatelja “Preporoda, sada već broji više od 4.000 naslova. Ovo društvo je nedavno počelo aktivnost obnove i proširenja biblioteke.

Prema riječima predsjednika BZK “Preporod” Brčko Edina Jašarevića, cilj projekta koji je pokrenuo “Preporod” je proširenje prostora biblioteke te stvaranje adekvatnih uslova za rad u skladu za standardima savremene bibliotečke prakse.

– Prostor u kojem je smještena “Preporodova biblioteka sad je već sasvim popunjen knjigama i neophodno ga je što prije proširiti novim policama. Osim toga namjera nam je biblioteku, a u okviru nje i čitaonicu, obogatiti računarskom opremom. Naši sugrađani novčanim prilozima podržavaju ovu akciju, a danas se u projekat uključilo i Mikrokreditno društvo “EKIdonacijom multifunkcionalnog štampača koji nam je itekako potreban za realizaciju naših aktivnosti – kazao je Jašarević.

Izvršni direktor Mikrokreditnog društva “EKI Sadik Fazlović kaže da su socijalno odgovorne aktivnosti dio programa djelovanja tog društva te da naročitu pažnju posvećuju programima u koje su uključena djeca.

– Aktivnostima poput ove nastojimo pomoći loklanim zajednicama u kojima djelujemo, s posebnim fokusom na edukacuju djece, obrazovanje i kulturu. Već godinama izdvajamo značajna sredstva za te namjene i na taj način nastojimo pokazati našu društvenu odgovornost – istakao je Fazlović.

Biblioteka BZK “Preporod specijalistički je uglavnom orijentirana na bošnjačku i bosanskohercegovačku književnost i historiografiju. U biblioteci se nalazi i značajan broj knjiga koje su zaostavština uglednih Brčaka kao što su doktor Abdulah Bukvica, doktor Nežad Bećirević, Hasan Bećirević, te banjalučki muftija Ibrahim-efendija Halilović koji je također porijeklom iz brčanskog kraja.

 

Izvor: www.rtvtk.ba

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.