U Zenici održan okrugli sto „Vidovdanski ustav i bošnjačko pitanje (1921–2021) – stotinu godina poslije“

 U Zenici održan okrugli sto „Vidovdanski ustav i bošnjačko pitanje (1921–2021) – stotinu godina poslije“

Dana 28. decembra 2021. godine u prostorijama Muzeja grada Zenica u organizaciji BZK „Preporod“ Bosne i Hercegovine i BZK „Preporod“ Zenica održan je okrugli stol o temi Vidovdanski ustav i bošnjačko pitanje (1921–2021) – stotinu godina poslije. O temi su govorili doktori nauka iz raznih naučnih oblasti. Na početku se prisutnima obratio prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK „Preporod“ Bosne i Hercegovine ukazujući na značaj bosankog jezika i književnosti Bošnjaka nekad i sad te ulozi samog „Preporoda“ (prvo „Gajreta“, potom i „Narodne uzdanice“) u afirmiranju pitanja identiteta. Nakon prof. dr. Kodrića skupu se obratio prof. dr. Šaćir Filandra govoreći da su ideje jugoslavenstva, na koje Bošnjaci nisu mogli utjecati, inkompatibilne ideji Bosne i Hercegovine. Posebno je podvukao da je Jugoslavija Bošnjacima bila i majka (garantirala im je sigurnost) i maćeha (uskratila je njihova politička prava). Prof. dr. Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta u Zenici, govorila je o agrarnom pitanju i oduzimanju zemlje prije 100 godina, dovodeći isto u vezu sa danas aktuelnim pitanjem državne imovine.

Poseban osvrt na pravni status i društveno-politički položaj Islamske (vjerske) zajednice u Kraljevini SHS dao je dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Muharem Adilović, koji je ukazao i na aktuelne atake na Islamsku zajedenicu u Bosni i Hercegovini i vežnost njene opstojnosti kao vezivnog tkiva Bošnjaka današnjice.

U svom izlaganju doc. dr. Sedad Dedić naglasio je da su ustavna pitanja danas gotovo identična ustavnim pitanjima od prije 100 godina, ali s jednom vrlo bitnom razlikom; Bošnjaci su danas ipak važan politički faktor bez kojeg nijedno pravno-političko pitanje u državi ne može biti rješavano, za razliku od perioda Vidovdanskog i postvidovdanskog uređenja kad su gotovo sva pitanja rješavana na relaciji Beograd – Zagreb, pa sve do sporazuma Cvetković – Maček.

Nakon doc. dr. Dedića riječ je imao doktor historijskih nauka Amir Ismić, zlatni ljiljan, koji je u svom vrlo nadahnutom i stručnom izlaganju ukazao na značajna imena bošnjačke prošlosti koja su o vrlo teškim temama bošnjačkog identiteta i države Bosne i Hercegovine u tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji govorili još krajem šezdesetih godina 20. stoljeća, kad je sloboda izražavanja plaćana oduzimanjem slobode.

Učešće na skupu je uzeo i doc. dr. Enis Omerović, koji je poslao svoje video obraćanje iz dalekog Rijada, gdje se nalazi kao gostujući profesor. On je svoje izlaganje posvetio međunarodnim okolnostima i globalnim odnosima koji su utjecali na unutrašnja politička zbivanja u svim državama, pa tako i u Kraljevini. Posebno je ukazao na Versailleski mirovni ugovor, Ligu naroda, krah Lige naroda, Senžermenski ugovor saveznika s Austrijom, sljednicom raspadnute Austro-Ugarske monarhije, ujedinjenju u Kraljevinu SHS i Vidovdanskom ugovoru. Završna riječ na skupu pripala je prof. dr. Ajdinu Huseinspahiću koji se zahvalio prisutnima i još jednom podvukao da su prethodna pitanja o kojima se govorilo na okruglom stolu zapravo aktuelna i dan-danas (državna imovina, jezik, negiranje zločina genocida, ataci na Islamsku zajednicu u Bosnu i Hercegovini, svođenje Bošnjaka na vjersku grupu…), samo je važno da ih prepoznamo i da kao bošnjačka nacija načinimo taj iskorak ka jedinstvenoj platformi djelovanja bez obzira na stranačko (ne)opredjeljenje.

Skup je moderirao sekretar BZK „Preporod“ Zenica dipl. iur. Tarik Isaković.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.