U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine predstavljen 26. broj časopisa „Bosniaca”

 U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine predstavljen 26. broj časopisa „Bosniaca”

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine 4. februara 2022. godine predstavljen je 26. broj časopisa BosniacaBosniaca je časopis Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine koji izlazi jedanput godišnje i u njemu se objavljuju originalni stručni i naučni radovi iz bibliotečkih, informacijskih, humanističkih te društvenih nauka.

Ovaj bosanskohercegovački stručni časopis indeksiran je u međunarodnim bazama podataka: Web of Science – Emerging Sources Citation Index, EBSCO bazama Central and Eastern European Academic Source i The Belt and Road Initiative Reference Source, bazi ERIH PLUS (European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences), ROAD (Direktorij naučnih serijskih publikacija otvorenog pristupa), DOAJ (Direktorij časopisa otvorenog pristupa), ICI Journals Master List, Miar (Informacijska matrica za analizu časopisa), KoBSON (Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku), Ulrich's Periodicals Directory (baza podataka bibliografskih podataka o serijskim publikacijama), a dostupan je i preko baze C.E.E.O.L. (Central and Eastern European Online Library), Hrčak (Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa), Index Copernicus International i baze Slavic Humanities Index.

 

 

O časopisu Bosniaca govorili su prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Senada Dizdar i prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dr. Ismet Ovčina, glavni i odgovorni urednik Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Dr. Ovčina izrazio je zadovoljstvo što predstavlja časopis sa profesoricama i naučnicima Univerziteta u Sarajevu. Direktor je u svom govoru istakao posjećenost online inačice časopisa: „Možemo se pohvaliti i posjećenosti našeg časopisa na mreži, pa tako broj posjeta u periodu 1. januar – 31. decembar. 2021. godine na e-časopis Bosniaca iznosi (bosniaca.nub.ba) 5-892, dok je 2020. godine taj broj bio 3.651, dakle skoro duplo veći u ovom broju, što svakako govori o sve većoj zainteresiranosti čitalaca za ovaj časopis. Svakoga dana sve više napredujemo i dajemo doprinos afirmaciji obrazovanja i znanja i izgradnji društva baziranog na znanju te pozitivnim rezultatima Univerziteta u Sarajevu (naravno u našoj nadležnosti kao pridružene članice i nastavno naučne baze UNSA).“

Prije govora o Bosniaci, prisutne je pozdravila prorektoresa za nastavu Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Dženana Husremović u ime rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Škrijelja, ističući da je zahvalna i sretna što Univerzitet ima instituciju kao što je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine kao naučnu bazu. Prof. dr. Senada Dizdar dala je osvrt na časopis, obraćajući pažnju i na stare časopise Bosne i Hercegovine, kao što su Bosanski prijatelj i Glasnik Zemaljskog muzeja. Prof. dr. Dizdar je to bio uvod u predstavljanje bibliotekarstva u BiH i časopisa Bosniace kao jedinog bh. časopisa o bibliotekarstvu koji nastavlja put ozbiljnog i naučnog časopisa, uređenog po međunarodnim standardima i indeksiranog u mnogim bazama. Prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović osvrnula se na sve članke, ističući da ovaj broj časopisa, pored članaka, donosi i zanimljive priloge. Prof. dr. Kodrić Zaimović zahvalila se i ministrici Nikolić i Univerzitetu u Sarajevu na podršci NUBBiH. Profesorica je naglasila da je razvoj časopisa i prelazak na objavljivanje naučnih radova koji sve više zamjenjuju stručne radove veliki iskorak za Bosniacu.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Aleksandra Nikolić izrazila je zadovoljstvo što je tu i što može govoriti nakon ostalih promotora koji su prisutne upoznali sa novim brojem časopisa Bosniaca. Ministrica je na početku obraćanja kazala da su Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine jednaki partneri u razvoju nauke u Kantonu Sarajevo, Bosni i Hercegovini i svijetu. Pohvalila je napore i rad uredništva koji su dokazali da nije nemoguće da institucije i KS i BiH dostignu svjetske standarde u nauci.

Novi broj časopisa Bosniaca sadrži 11 preglednih i stručnih radova, kao i dva prikaza. Kao i u prethodnom broju, i u ovom su dati radovi koji tematski variraju od historijskih tema, preko organizacije informacija, pa do mjerenja uspješnosti organizacijskog poslovanja visokoškolskih biblioteka.

 

 

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.