Mirza Herco: „Bibliotečka tuča“

 Mirza Herco: „Bibliotečka tuča“

Teško stanje u kojem se nalazi naša zemlja sve više navodi njene stanovnike da veliki dio vremena provode u bibliotekama. U svako doba dana one su ispunjene do posljednjeg mjesta i traži se stolica više u čitaonicama. I stari i mladi, jednostavno, naviru u kolonama prema gradskoj biblioteci. Naročito su ispunjene na dan vjerskih i međunarodnih praznika kada se organizuju promocije knjiga i sve češće su situacije u kojima pred vratima biblioteke, zbog ograničenih kapaciteta, ostaju po nekoliko hiljada ljubitelja knjige.

I pored izrazitih mjera osiguranja, u svoj toj zbrci česti su i nemili događaji. Tako npr. sinoć oko 22 časa i 15 minuta po srednjoevropskom vremenu izbila je neviđena tuča. Šta se desilo? Kada su ljubitelji knjige čekali u redu da iznajme roman koju su željeli da čitaju procurila je informacija da je nestalo „Braće Karamazovih“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Ta dojava je izazvala stampedo prema policama na kojima se nalazio isti. Naravno, kako su pristizali brojni štovatelji lika i djela ovog ruskog pisca počela je prepirka oko toga ko treba da uzme posljednji primjerak što je preraslu u opću tuču. Posljedica svega toga je 16 mrtvih i 152 povrijeđena čitaoca.

Nakon ovih dešavanja nadamo se da će Vlada napraviti korake koji će odagnati ljudi od posjete bibliotekama, a, također, molimo građane da što rjeđe odlaze na takva mjesta i neka ponekad obiđu šiša-barove, klubove i kafane koji zjape prazni. Za koga su oni građeni ako će naša omladina, u naponu snage, dane provoditi u kvarenju očiju knjigama. Šta će uraditi država da ih odvrati od ovog zla?

 

IZVOR: Mirza Herco, Halt! Halt!, Dobra knjiga, Sarajevo, 2023, str. 24–25.

 


 

Mirza Herco rođen je 1980. godine. Diplomirao je na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Objavljivao je poeziju u zajedničkim zbornicima poezije i u časopisima u regionu (Rukopisi, KNS, Sloboda, Fragment). U beogradskom časopisu Književne vertikale objavio je priče Đavo od Rabaula, Smrt nad Holivudom i Samuraj. Priče Murad, Kratka priča i Bibliotečka tuča objavljene su u časopisu Avlija (Crna Gora). Priča Murad je trećeplasirana na regionalnom konkursu časopisa Avlija za najbolju kratku priču u 2018. godini, dok je priča Halt! Halt! zauzela drugo mjesto na istom konkursu 2019. godine. Priča U zbornici, uz kahvu zauzela je 1. mjesto istog konkursa za 2020. godinu. Kratke priče je objavljivao i u magazinu Dunjalučar (Bosna i Hercegovina) i časopisu Booke.hr (Hrvatska). Autor je knjige Halt! Halt! (2023). Živi i radi u Brezi.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.