Sazvučja: Dan državnosti BiH

 Sazvučja: Dan državnosti BiH

Uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 24. 11. 2023. godine temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine – Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo „La Benevolencija“ u Gradskoj vijećnici u Sarajevu održale su zajednički svečani koncert Sazvučja, kojim su obilježile Dan državnosti pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo. U uvodnom dijelu koncerta pozdravnim izlaganjima obratili su se predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić u ime temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine te gradonačelnica Sarajeva dr. Benjamina Karić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo gosp. Kenan Magoda i premijer Kantona Sarajevo gosp. Nihad Uk.

Koncert je istovremeno bio i čin zahvale temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine Gradu Sarajevu i Kantonu Sarajevo za podršku radu i djelovanju ovih organizacija, a naročito za odluke Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo kojima su temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine 2020. i 2023. godine proglašene organizacijama kulture od posebnog značaja za Grad i Kanton Sarajevo. Odluke o posebnom značaju temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine na svečanosti su predstavnicima ovih organizacija uručili dogradonačelnik Sarajeva gosp. Samir Avdić i premijer Uk.

Na repertoaru koncerta bila su djela istaknutih bosanskohercegovačkih kompozitora, a koncert je izveo orkestar Camerata Academica pod dirigiranjem maestre Tijane Vignjević.

U nastavku prenosimo izlaganje predsjednika Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjina Kodrića:

Izuzetna mi je čast i iznimno zadovoljstvo da vam se večeras na ovom posebnom mjestu i u ovom svečanom trenutku mogu obratiti u ime temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine – Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“, organizacija kulture koje spadaju među najstarije institucije u Bosni i Hercegovini, s tradicijom dužom od 120, odnosno 130 godina, a koje su danas povezane i u Međukulturno vijeće Bosne i Hercegovine, našu međuinstitucionalnu koordinaciju koju smo osnovali 2020. godine upravo ovdje, u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, zdanju koje je samo po sebi suptilni izraz bosanskohercegovačke kulture, ali i znakovit simbol kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Večeras ovdje, ponovo u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, proslavljamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine, dan koji se vezuje za prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a – Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, koje je održano prije tačno 80 godina, ali se suštinski temelji na hiljadugodišnjoj tradiciji bosanskohercegovačke države. I opet to činimo zajedno, baš onako kako smo od kraja 19. i početka 20. st. pa nadalje upravo zajedno gradili ne samo kulturu već i ukupnost bosanskohercegovačkog društva, u čijoj smo novijoj povijesti ostavili dubok trag te plodnu i plodonosnu ostavštinu, čije dobrobiti svi mi zajedno koristimo i danas, čak i onda kad toga nismo dokraja svjesni. Zahvaljujući našem desetljećima dugom kulturnom, ali i širem prosvjetnom, obrazovnom i naučnom radu, uključujući i naše brojne đačke i studentske domove, stipendije, potpore i zajmove za učenike i studente, naše škole, biblioteke i druge slične obrazovno-naučne forme, našu izdavačku djelatnost, naše koncerte, pozorišne i baletne predstave, izložbe i brojne druge vrste rada u društvenoj zajednici i za društvenu zajednicu, bosanskohercegovačko društvo dobilo je vrijednosti na kojima se temelji i danas. Dio ove naše goleme ostavštine jesu i gotovo svi pisci bosanskohercegovačke književne povijesti, uključujući i one najveće, ili gotovo svi muzički, likovni i drugi umjetnici iz naše prošlosti, opet uključujući i one najznačajnije, ali i prve, prekretno važne generacije bosanskohercegovačkih intelektualaca, univerzitetskih profesora, naučnika, akademika i drugih nosilaca znanja, čak i jedina dva bosanskohercegovačka nobelovca i još puno, puno toga čega se s ponosom prisjećamo iz daljina minulih vremena, a što i danas kao vrijednosti iz prošlosti služi bosanskohercegovačkom društvu. A to praktično znači da su naša društva ne samo svojim narodima već i uopće društvu Bosne i Hercegovine kao cjelini i pojedinačno i zajednički dala i njegovo srce, ali i njegov um – dakle, njegove nužne historijske fundamente, a što na svoj, i dalje jedinstven način radimo i danas, u našem vremenu i savremenom trenutku.

Identitet svakog naroda, odnosno svake zajednice uopće, jeste prije svega u njegovoj ili njezinoj kulturi, ali kultura istovremeno povezuje ljude i narode. To je jedan od temeljnih principa na kojima počiva naš rad pojedinačno, ali i naša, inače, vrlo bliska, najbliža, bratska i sestrinska saradnja, koju njegujemo već desetljećima, praktično od vremena kad smo osnovani. I na ovaj način gradimo bosanskohercegovačko društvo, razumijevajući ga kao složeno i pluralno, otvoreno i inkulzivno, kao društvo u kojem ima mjesta i za naše osobenosti i posebnosti, ali i za naše veze i uzajamnosti, društvo razlika i višestrukosti, ali koje, međutim, nisu nužno međusobno konfliktirane, već se, naprotiv, u naročitom međukulturnom susretu i prožimanju ljudi i naroda amalgamiraju u novu, natpojedinačnu kulturnu i društvenu vrijednost, ne poništavajući ono pojedinačno. Naš i pojedinačni i zajednički rad, dakle, zrcali složeno povijesno oblikovano biće Bosne i Hercegovine i nesumnjivo je jedan od najreprezentativnijih izraza ideala osobene, upravo složene i pluralne, otvorene i inkluzivne „bosanskohercegovačke paradigme“, a koja je u suštini svoj nužni odjek imala i u davnoj znamenitoj „ZAVNOBiH-ovskoj formuli“. Otud i naša Sazvučja / Suzvučja, koja nisu tek naš zajednički koncert, već, naprotiv, naročita muzička metafora našeg razumijevanja nas samih i Bosne i Hercegovine kao našeg zajedničkog doma i domovine i u društvenom, ali i u duhovnom smislu – niz glasova ili zvukova koji jesu i ostaju to što jesu, ali se istovremeno orkestriraju u širu harmoničnu cjelinu kompozicije, koje takve kakva jeste ne bi bilo bez svakog od tih pojedinačnih glasova ili zvukova niti bi ovi pojedinačni glasovi ili zvukovi mogli oglasiti se i zazvučati u punoj svojoj snazi i izuzetnosti bez cjeline u koju se skladno orekestriraju.

Večeras, dakle, slavimo Bosnu i Hercegovinu i sve nas u njoj bez izuzetka i podjednako, baš onako kako to dolikuje, ali istovremeno ovu priliku koristimo i da iskažemo zahvalnost na mogućnosti da to činimo i da uopće radimo i djelujemo – da postojimo i nastavimo uspješno izvršavati svoje velike i odgovorne društvene zadaće, kao desetljećima prije. Uz Federalno ministarstvo kulture i sporta te Vladu i Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, posebnu zahvalnost večeras iskazujemo Ministarstvu kulture i sporta, Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo te Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Grada Sarajeva na njihovoj podršci, a naročito na njihovim odlukama kojima su prepoznali poseban značaj temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine za Kanton, odnosno Grad Sarajevo – osim što su čin društvene odgovornosti kao imanentne obaveze institucija države na svim administrativnim razinama, ove odluke historijski su važni i za nas višestruko ohrabrujući i poticajni iskoraci prema napokon adekvatnom reguliranju društvenog statusa i rješavanju drugih važnih pitanja i problema organizacija čiji se brojni povijesni i savremeni doprinosi nalaze u temeljima modernog bosanskohercegovačkog društva uopće. Ekvivalentne odluke također su u međuvremenu donijeli i Bosanskopodrinjski kanton Goražde te Unsko-sanski kanton, kojima također na jednak način zahvaljujemo, očekujući da će ovi svijetli i svake hvale vrijedni primjeri biti putokaz i u drugim sredinama te na drugim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Nijedno društvo ne može napredovati ako nije svjesno i ako ne podržava i ne razvija svoje temeljne vrijednosti, društvenu koheziju i sinergiju svih konstruktivnih društvenih snaga. Raduje nas što večeras slavimo upravo takve vrijednosti i što razvijamo upravo takvu društvenu koheziju i sinergiju, a sve za naše zajedničko, opće dobro i napredak. I, zato, neka večeras i uvijek u svoj svojoj ljepoti zvuče naša sazvučja i neka je uvijek, kao u pjesmi, lijepa i vječna naša Bosna i Hercegovina!

Prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“

 

Glavni sponzor i pokrovitelj održavanja manifestacije je kompanija BH Telecom.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.