BZK “Preporod” potpisao sporazume o saradnji sa institucijama kulture

 BZK “Preporod” potpisao sporazume o saradnji sa institucijama kulture

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” potpisala je bilateralne sporazume o saradnji sa Historijskim arhivom Sarajevo, Muzejom Sarajeva i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

U ime BZK “Preporod” sporazum je potpisao predsjednik prof. dr. Sanjin Kodrić, a u ime Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzeja Sarajeva i Historijskog arhiva Sarajeva direktori ovih institucija, Šejla Šehabović, Alma Leka i Haris Zaimović.

“Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH nikad ne odbija pruženu ruku. Ovoga puta radi se o pozivu iz BZK ‘Preporod’ za saradnju. Mi, inače, imamo dugogodišnju saradnju sa svim nacionalnim zajednicama kulture u BiH. Imamo zajednički interes u očuvanju zajedničke baštine BiH. ‘Preporod’ se bavi nacionalnom baštinom Bošnjaka i u tom djelu mi smo spremni na sve oblike saradnje koji doprinose državi BiH”, kazala je Šehabović.

Predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić naveo je da ova zajednica ima intezivnu saradnju sa institucijama kulture u BiH.

“Kad je riječ o Muzeju književnosti, BZK ‘Preporod’ je i prethodnih godina podržavao rad Muzeja, uz organizovanje zajedničkih izložbi. Baštinimo zajednički važan aspekt književne povijesti BiH. Neki od najistaknutijih pisaca Bosne i Hercehovine bili su vezani za današnji ‘Preporod’. Između ostalih i Safvet-beg Bašagić, Osman Đikić, Hamza Humo i drugi”, kazao je Kodrić.

Također je istakao i saradnju sa Historijskim arhivom koji čuva kompletnu arhivsku građu nekadašnjih društava “Gajret” i “Narodna uzdanica”, koji su preteča i pravni prethodnici današnjeg “Preporoda”, te je naglasio i saradnju sa Muzejom Grada Sarajeva.

Predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić  istakao je da se potpisivanjem sporazuma o saradnji ovih institucija nastoji unaprijediti i intezivirati dosadašnja saradnja.

 

Izvor: www.bhrt.ba

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.