BZK „Preporod“ dodijelio nagradu „Alija Isaković“ za najbolji dramski tekst: Dobitnik Elvis Ljajić

 BZK „Preporod“ dodijelio nagradu „Alija Isaković“ za najbolji dramski tekst: Dobitnik Elvis Ljajić

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ danas je, na godišnjicu smrti Alije Isakovića, organizirala svečanu dodjelu nagrade „Alija Isaković“ za najbolji originalni dramski tekst na bosanskom jeziku.

Po odluci stručnog žirija koji je vrednovao tekstove pristigle na anonimni javni natječaj, nagrada je pripala drami Zmaj od Bosne Elvisa Ljajića. Nagradu je uručila prof. dr. Almedina Čengić, članica žirija, dok je predsjednik žirija prof. dr. Almir Bašović istakao da se nagrađena drama bavi tradicijom, ali je napisana na način na koji bi sadašnje pozorište jako dobro moglo iskoristiti njen pozorišni potencijal.

„Velika je čast dobiti ovu nagradu koja nosi ime po našem velikom piscu i velika je čast biti u društvu ranijih dobitnika. Također, posebno mi je drago što su odluku o ovoj nagradi donijeli oni do čijeg mišljenja mi je stalo“, kazao je Ljajić, dobitnik nagrade.

Drama Zmaj od Bosne Elvisa Ljajića, kako je to vidljivo i iz naslova, u središtu pažnje ima lik Huseina-kapetana Gradaščevića i bavi se njegovom pobunom kao jednim od najdramatičnijih događaja u povijesti Bosne, a kojim su se već bavili veliki bošnjački i bosanskohercegovački dramski pisci poput Ahmeda Muradbegovića, Nedžada Ibrišimovića, Nijaza Alispahića i dr.

Prilikom dodjele nagrade obratio se i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić, koji je najprije podsjetio na historijat nagrade „Alija Isaković“:

„Nagrada je pokrenuta 2003. godine, povodom 100. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture ‘Preporod’, a prvi put dodijeljena je već naredne godine. Ovom nagradom htjeli smo potaknuti autore da intenzivnije rade u oblasti dramskog književnog stvaranja, kao što smo htjeli potaknuti i pozorišne kuće u Bosni i Hercegovini da na scene bosanskohercegovačkih teatara, što je moguće češće i više, postavljaju domaće dramske tekstove“, pojasnio je Kodrić.

Poručio je da se nagrada zove po Aliji Isakoviću, „jer je on jedan od naših najznačajnijih dramskih pisaca“, te dodao da je nagrada bienalnog karaktera i da je za proteklih 19 godina nagrada dodijeljena devet puta, svaki put za pažljivo izabrane dramske tekstove.

U nastavku, govoreći o književnom djelu Alije Isakovića, Kodrić je istaknuo važnost njegovog književnog i uopće kulturnog rada te najavio obilježavanje više važnih datuma vezanih za Aliju Isakovića i njegovo djelo, istaknuvši 90. godišnjicu rođenja i 25. godišnjicu smrti Alije Isakovića, ali i 50. godišnjicu objavljivanja antologijskog izbora „Biserje“ iz 1972. godine te 30. godišnjicu „Rječnika karakteristične leksike bosanskog jezika“ iz 1992. godine, kao kapitalnih djela Alije Isakovića.

Uz suprugu Alije Isakovića prof. dr. Eminu Kečo-Isaković, svečanoj dodjeli nagrade prisustvovao je i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

„Ministarstvo kulture i sporta KS-a podržava rad Bošnjačke zajednice kulture ‘Preporod’, kao i svih nacionalnih društava kulture i mislim da ćemo tu podršku nastaviti prije svega jer nam je to obaveza, a kao i društveno odgovorni ljudi i kao kompletna Vlada KS koja je opredijeljena da zajedno radimo za dobrobit naše zajednice“, rekao je Avdić.

Na današnjoj dodjeli nagrade govorio je i prof. dr. Alija Pirić, historičar književnosti i Isakovićev bliski prijatelj.

„Ja sam jedan od poštovalaca djela Alije Isakovića, prijateljevao sam s njim. Bio je jedan od mojih uzora u mnogo čemu. U kulturi sjećanja važne su ličnosti iz historije, važni su umjetnici oko kojih se okuplja kolektivna svijest. Mi se danas okupljamo oko imena Alije Isakovića“, rekao je Pirić.

Predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine Hadžem Hajdarević također je prisustvovao dodjeli nagrade „Alija Isaković“, a u svom obraćanju istakao je da se i ovo društvo uključilo u obilježavanje velikih godišnjica vezanih za život i djelo Alije Isakovića, napomenuvši da je Alija Isaković bio jedan od najistaknutijih članova Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ obilježavanje velikih jubileja Alije Isakovića nastavit će u petak, 18. marta u Isakovćevom rodnom Stocu i Mostaru prigodnim kulturnim sadržajima, a za jesen ove godine najavljen je i prigodni naučni skup te je istovremeno najavljena i inicijativa za izradu biste Alije Isakovića koja bi trebala biti tokom prilikom postavljena u Sarajevu.

Glavni sponzor i pokrovitelj održavanja manifestacije je kompanija BH Telecom.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.