Brčko: Održan naučni simpozij posvećen Alijagi Kučukaliću

 Brčko: Održan naučni simpozij posvećen Alijagi Kučukaliću

U subotu, 26. novembra 2022. godine, u organizaciji BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine održan je naučni simpozij Doprinos Alijage Kučukalića i njegovih potomaka urbanom razvoju Brčkog i okoline. Simpozij je dio projekta posvećenog naslijeđu Kučukalića koji realizira BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Predsjednica BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine Adisa Osmić-Smajić kazala je da BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, među brojnim aktivnostima koje realizira, značajnu pažnju posvećuje istraživanju kulturnog naslijeđa Brčkog.

– Ideja da se upustimo u istraživanje zaostavštine Kučukalića u našem gradu sazrijevala je godinama te smo prije dvije godine počeli realizirati projekt čiji je cilj osvijetliti doprinos Alijage Kučukalića i njegovih potomaka u razvoju Brčkog. Na ovaj način nastojimo ukazati na činjenice koje su uglavnom nepoznate javnosti, a odnose se na nemjerljiv doprinos Kučukalića kada je riječ o razvoju našega grada, kako u privrednom tako i u urbanističkom smislu. Istraživanje i skup kojem danas prisustvujemo prilika su da se barem malo odužimo Kučukalićima za sve ono što su dali Brčkom – izjavila je Osmić-Smajić.

Uvodni dio simpozija posvećen je sjećanju na nedavno preminulog akademika Galiba Šljivu koji je bio među inicijatorima istraživanja BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine o Kučukalićima. O ličnosti i naučnoistraživačkom radu akademika Šljive govorili su doktor Nikola Samardžić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i prof. dr. Azem Kožar sa Univerziteta u Tuzli. Profesor Kožar je, između ostalog, predstavio rad akademika Šljive Učešće Brčkog u trgovini Bosanskog ejaleta u razdoblju od 1858. do 1872. godine koji je akademik završio malo prije iznenadne smrti.

O vakufima Alijage Kučukalića i njihovoj uzurpaciji u periodu poslije Drugog svjetskog rata govorio je  prof. dr. Izet Šabotić, a  rad o temi Doprinos Alijage Kučukalića i njegovih potomaka trgovini i razvoju Brčkog (1821–1941) predstavio je dr. Salkan Užičanin.

O graditeljskoj baštini Kučukalića kao temelju urbanog razvoja Brčkog govorila je prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, dok je rad o temi Buđenje ljepotice iz hiljadugodišnjeg snaNeki aspekti narativa o „civiliziranju“ Bosne i Hercegovine u austrougarskoj publicistici u vrijeme okupacije s posebnim osvrtom na sliku Brčkog predstavio prof. dr. Vahidin Preljević, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Sljedeća faza projekta istraživanja o Alijagi Kučukaliću, njegovim potomcima i doprinosu porodice Kučukalić razvoju Brčkog podrazumijeva štampanje zbornika radova koji bi trebao izaći iz štampe početkom sljedeće godine.

 

IZVOR: FENA

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.