Zenica: Izložba skulptura Valentine Stevanovske i grafika Fehima Huskovića

 Zenica: Izložba skulptura Valentine Stevanovske i grafika Fehima Huskovića

U okviru niza aktivnosti povodom obilježavanja 120 godina BZK „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, u srijedu 3. maja 2023. godine u Zenici postavljena je izložba skulptura i grafika Valentine Stevanovske i Fehima Huskovića. Izložba skulptura i grafika spoj je zanimljive umjetničke postavke. Njihov bogat umjetnički opus predstavlja potvrdu dugogodišnjeg rada, talenta i predanosti.

Kako je istaknula Amna Sofić, predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica, predstavljano je pet skulptura makedonske umjetnice, koje su rađene od inoksa na mramornom postolju, dok je Husković svoje predstavio grafike u tri dijela: „Jedan dio su grafike koje uobičajeno radi, drugi dio su grafike koje predstavljaju bosančicu, treći dio je glagoljica koju je on na jedan umjetnički i lijep način grafički predstavio“.

„Nisam likovni kritičar, iz druge sam branše, profesor sam knjizevnosti, ali se radujem i svaki put volim da dođem i pogledam lijepe slike koje BiH i Zenicu čine posebnom“, kazala je Zahida Šišić, predsjednica Upravnog odbora Galerije Preporod Zenica.

Fehim Husković prije desetak godina imao je izložbu u Zenici, jednu od preko 105 samostalnih, izlažući svoje umjetnine u zemlji i inozemstvu. Ovoj ćemo brojci dodati i preko 800 grupnih izložbi. Djela se nalaze u svjetskim muzejima i privatnim kolekcijama.

„Ovdje se on samo predstavio grafikama koje su krajnje reducirane i pročišćene likovno, a radi ih u kombinovanoj tehnici zadržavajuci tu ljepotu linoreza i likovnog rukopisa koje on sažima u jedan jednostavan znak“, objašnjava prof. dr. Muhamed Bajramović, likovni umjetnik.

Izložba će biti otvorena do 9. maja 2023. godine.

 

 

IZVOR: Federalna

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.