Visoko: Predstavljena monografija „Tradicionalni mesni proizvodi visočkog kraja“ prof. dr. Amira Ganića

 Visoko: Predstavljena monografija „Tradicionalni mesni proizvodi visočkog kraja“ prof. dr. Amira Ganića

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Visoko i Zavičajnog muzeja Visoko u subotu 11. decembra 2021. godine predstavljena je monografija Tradicionalni mesni proizvodi visočkog kraja prof. dr. Amira Ganića.

Monografija na naučnim činjenicama valorizira i predstavlja neke od najznačajnijih vrijednosti koje simboliziraju šire područje Visokog. Uz to, predstavlja pečat na višedecenijski naučno-istraživački rad prof. Amira Ganića na zaštiti i promoviranju prije svega tradicionalne visočke pečenice koja je u junu 2020. godine zaštićena oznakom geografskog porijekla na nacionalnom nivou.
Predstavljane knjige održano je u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Visoko koji je i pored loših vremenskih uvjeta bio popunjen do posljednjeg mjesta.

Ispred domaćina prisutnim se obratila direktorica muzeja Đenana Ganić te Mersed Šahinović ispred BZK „Preporod“ Visoko kao suorganizatora programa. Muzički performans na sazu izveo je Šukrija Trako. O monografiji su govorili prof. dr. Zlatan Sarić i Milenko Blesić sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.