Uoči koncerta „Sazvučja”: Različitost je bogatstvo našeg društva, a ne prokletstvo

 Uoči koncerta  „Sazvučja”: Različitost je bogatstvo našeg društva, a ne prokletstvo

Uoči koncerta „Sazvučja”, koji će se održati u petak, 17. septembra, s početkom u 18 sati na platou ispred Hrvatskog doma „Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru, u Ćorovića kući održana je konferencija za novinare s koje je poslana poruka da je sutrašnji koncert dokaz da su različitosti bogatstvo našeg društva, a ne prokletstvo.

Predsjednik BZK „Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić pojasnio je kako je spomenuti koncert jedan od projekata Međukulturnog vijeća Bosne i Hercegovine, koje je osnovano na temelju sporazuma o saradnji četiri temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine, i to BZK „Preporod”, HKD „Napredak”, SPKD „Prosvjeta” i JKPHD „La Benevolencija”.

Govoreći o spomenutim organizacijama, Kodrić je naveo kako su one tokom svih ovih desetljeća, počev od kraja 19. i početka 20. st., stvarale ne samo kulturnu već i društvenu elitu u Bosni i Hercegovini.

Podsjetio je kako je prvi koncert „Sazvučja” održan u Sarajevu prošle godine, u Vijećnici, te kazao da im je bila želja održati koncert u Mostaru, koji bi, kako je rekao, trebao postati grad nade i budućnosti, a ne grad slučaj.

– Svako društvo na koncertu predstavit će se vlastitim programom koji, naravno, nosi neku specifičnu notu kulture tog naroda, ali sve će se to sliti u jedan zajednički bosanskohercegovački kulturni mozaik, sa svim našim specifičnostima, osobenostima i podudarnostima, i otuda nimalo slučajan naziv „Sazvučja“: različiti tonovi, zasebni, ali koji imaju vezu, stapaju se u jednu kompoziciju – istaknuo je Kodrić.

Predsjednik Upravnog odbora SPKD „Prosvjeta” Dejan Garić kazao je kako je ideja da se koncert održi na otvorenom, jer je otvorenost simbol ovog grada. Ukoliko vremenske prilike budu dozvolile, koncert će se održati na otvorenom ispred Hrvatskog doma „Herceg Stjepan Kosača”, a u slučaju kiše, koncert će biti prebačen u samu „Kosaču“.

Garić je istaknuo kako će na koncertu nastupiti četiri društva, a svako društvo izvest će svoj dio programa.

Tako će u ime „Preporoda“ nastupiti „Dženana&Dženana”, duo koji čine sopranistica dr. Dženana Huseinagić i pijanistica mr. Dženana Šehanović Sarajlić, u ime „Napretka“ trio „Senso”, koji čine mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir, i prof. Jelena Marković-Milićević, violončelo, u ime „La Benevolencije“ nastupit će „Zorana&ęthno orchestra” te etno grupa „Sv. Dimitrije” ispred „Prosvjete“.

Dopredsjednik HKD-a „Napredak” Miroslav Landeka kazao je kako sutrašnjim koncertom žele poslati poruku kako „naša različitost nije naše prokletstvo nego naše bogatstvo i svi se moramo truditi da tako i ostane”.

Izrazio je nadu u to da će Bosna i Hercegovina uspjeti kreirati društvo u kojem će biti mjesta za sve i da će mladi ljudi ostajati u Bosni i Hercegovini.

Mostarski gradonačelnik dr. Mario Kordić kazao je kako je presretan da se ovaj koncert događa u trenutku kada su sve oči uprte u Mostar.

– Sutra ćemo poslati jednu fantastičnu poruku iz Mostara i ovo je šećer na kraju, nakon svih kulturnih zbivanja u posljednja dva mjeseca – kazao je mostarski gradonačelnik te pozvao sugrađane da dođu poslušati koncert i na taj način podrže ovaj festival kulture.

Izvor: Fena

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.