U Brčkom predstavljena knjiga „Geografija nestanka“ Emira Suljagića

 U Brčkom predstavljena knjiga „Geografija nestanka“ Emira Suljagića

Geografija nestanka naziv je knjige autora Emira Suljagića koja je predstavljena u subotu 8. januara 2022. godine u brčanskom Domu Islahijeta u organizaciji BZK „Preporod“ Brčko i izdavačke kuće „Vrijeme“ iz Zenice. Uz autora, o romanu je govorio prof. dr. Vahidin Preljević. Preljević je kazao da Emir Suljagić kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari čini jako puno da sjećanje na genocid ostane prisutno u našem kulturnom pamćenju, ali i da je njegov spisateljski rad izuzetan doprinos izgradnji kulture pamćenja u Bosni i Hercegovini.

„Prva Suljagićeva knjiga Roman o Srebrenici je jedno od najvažnijih djela književne memoaristike kod nas, a knjiga o kojoj večeras govorimo je na neki način preludij i nastavak te knjige. Geografija nestanka pisana je stilom koji je rijedak u našoj književnosti i pulicistici. Naime, autor uspijeva objediniti svoje subjektivno traumatično iskustvo i, na neki način, objektivan pogled na to iskustvo. Ubijeđen sam da je Suljagićeva Geografija nestanka izuzetno važna knjiga koja će u vremenu pred nama predstavljati oslonac kojem ćemo se vraćati uvijek kada budemo govorili o našoj prošlosti i našem odnosu prema prošlosti“, ocijenio je Preljević.

Autor Emir Suljagić navodi da je njegova najnovija knjiga djelo o Srebrenici u ratu i o tome šta je od Srebrenice ostalo.

„Govorim o svijetu koji je postojao i koji je brutalno razoren u Srebrenici, o tome šta je od toga svijeta ostalo i kako živjeti sa tim krhotinama prošlosti. Knjigu preporučujem svima onima koji dijele iskustvo devedesetih, a mislim da će, prije svega, korespondirati u velikoj mjeri sa iskustvom svih onih koji su ne samo preživjeli devedesete, već bili i predmet napada usmjerenog na biološki opstanak jedne grupe ljudi i cio jedan narod u ovoj zemlji. Važno je pisati o tim iskustvima jer historija ima vrlo nezgodan običaj da se obije o glavu onima koji je ne pamte i koji je ne uče“, podvukao je Suljagić.

Emir Suljagić rođen je 1975. u Ljuboviji. Odrastao je u Bratuncu iz kojeg je u maju 1992. s porodicom izbjegao u Srebrenicu. Imao je sedamnaest godina kada je započela opsada Srebrenice. Od 1993. radio je kao prevodilac za vojne posmatrače Ujedinjenih Nacija (UNMO). Od 2002. do 2004. godine izvještavao je za magazin Dani i londonski IWPR s Međunarodnog tribunala za zločine počinjene na teritoriji bivše SFRJ u Den Haagu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a doktorirao 2009. u Hamburgu na Institutu za mirovna istraživanja i sigurnosne studije. Suljagić je poznat po zalaganju za prava osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici. Između 2012. i 2014, učestvovao je u akcijama Glasat ću za Srebrenicu i Koalicija 1. mart. Trenutno obavlja dužnost direktora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Knjiga Geografija nestanka objavljena je u izdanju izdavačke kuće „Vrijeme“ iz Zenice, a program predstavljanja u Brčkom vodila je Ayla Korajac, članica BZK „Preporod“ Brčko.

 

IZVOR: Slobodna Bosna

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.