Prof. dr. Sanjin Kodrić: „Preporodovi“ susreti prilika za osmišljavanje programa za 120. godišnjicu BZK „Preporod“

 Prof. dr. Sanjin Kodrić: „Preporodovi“ susreti prilika za osmišljavanje programa za 120. godišnjicu BZK „Preporod“

Tradicionalne „Preporodove“ susrete Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ organizirat će 18. i 19 novembra u Stocu.

– To je prilika da se na jednom mjestu, svaki put u nekom drugom bosanskohercegovačkom gradu, na nekom drugom znamenitom mjestu, susretnu predsjednici, članovi uprava i aktivisti BZK „Preporod“, kako bi u neposrednoj komunikaciji i zajedničkom radu dalje osmišljavali i razvijali rad BZK „Preporod“ – kazao je predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini prof. dr. Sanjin Kodrić.

On je naglasio da BZK „Preporod“ ima više od 60 podružnica u Bosni i Hercegovini i izvan Bosne i Hercegovine.

– Ove godine odlučili smo da „Preporodove“ susrete održimo u Stocu, gradu koji je poznat kao muzej pod otvorenim nebom. Želimo afirmirati ono što je kulturna baština Stoca. I u Stolac želimo dodatno unijeti duh BZK „Preporod“ – kazao je Kodrić.

Također je kazao da su ovogodišnji „Preporodovi“ susreti izuzetno važni jer će to biti prilika na kojoj će se zajednički osmisliti program obilježavanja jubileja 120 godina BZK „Preporod“ naredne godine.

– Na samim „Preporodovim“ susretima bit će predstavljeno više kulturnih sadržaja. Centralni događaj bit će izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“. To je velika izložba o historiji bosanskog jezika i pismenosti, koju smo ove godine premijerno predstavili na Dan bosanske pismenosti u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, a koja je nakon toga predstavljena u Bosni i Hercegovini i izvan Bosne i Hercegovine, između ostalog u Sloveniji, Makedoniji i Hrvatskoj – kazao je, između ostalog, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini prof. dr. Sanjin Kodrić.

 

IZVOR: FENA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.