Poziv za glasanje na Općim izborima 2022.

 Poziv za glasanje na Općim izborima 2022.

Djelujući izvan politike, ali svjesna svoje društvene odgovornosti te radeći s ciljem općeg društvenog dobra, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, kao najstarija i temeljna organizacija kulture i identiteta Bošnjaka, odnosno bošnjačka kulturna matica s tradicijom od 1903. godine, ovim putem upućuje poziv građanima Bosne i Hercegovine s pravom glasa da glasaju na predstojećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, zakazanim za 2. oktobra 2022. godine.

Kao što je poznato, na predstojećim Općim izborima direktno će se birati politički predstavnici u  kantonalnim skupštinama u Federaciji Bosne i Hercegovine, entitetskim skupštinama – Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Narodnoj skupštini Republike srpske te Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i predsjednik i potpredsjednici entiteta Republika srpska te članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Glasanje na izborima demokratsko je pravo, ali i suštinska demokratska obaveza svih građana s pravom glasa, odnosno stvarna i neposredna mogućnost izbora političkih predstavnika te čin odgovornog i savjesnog odnosa prema društvu u kojem živimo, prema sebi i našoj sadašnjosti i budućnosti.

S obzirom na to da Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ kao organizacija kulture i identiteta ne djeluje u oblasti politike, posebno ne u dnevnopolitičkoj sferi, ovim pozivom ni na koji način ne sugeriramo izbor bilo koje političke stranke ili kandidata/kinje na izborima, već želimo potaknuti svijest o važnosti izbora kao jedne od temeljnih demokratskih praksi koje direktno utječu na stanje u društvu te pozvati na razvoj demokratske kulture u Bosni i Hercegovini kao sastavnice opće kulture, što smatramo dijelom svoje društvene odgovornosti i svojeg rada za opće društveno dobro.

Direkcija Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.