Na današnji dan svirepo ubijen heroj u kopačkama, Želimir Vidović Keli

 Na današnji dan svirepo ubijen heroj u kopačkama, Želimir Vidović Keli

Na današnji dan ubijen je heroj u kopačkama, Želimir Vidović Keli. U jednom od martovskih dana 1992. godine, Keli je iz svog kafića na Lukavičkoj cesti istjerao grupu razularenih četnika. Ubrzo će Kelijeva kuća postati snajpersko gnijezdo, koje je kasnije uz velike napore eliminirano.

Kada su otpočele borbe u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Vidović je, kao i većina istinskih sportista, stao u odbranu domovine. Kao dobrovoljac s velikom hrabrošću, Keli je pomagao ranjenicima. Iako su mnogi tog kobnog dana od njega tražili da, zbog ranijeg sukoba sa četnicima, on ne bude taj koji će ranjenike odvući u koševsku bolnicu, Vidović je ostao pri svojoj odluci. On je kroz barikade i kišu granata odvezao ranjenike u bolnicu Koševo. Nakon što se javio iz grada, svi su od njega tražili da ostane u gradu dok se situacija koliko-toliko ne smiri, a prolaz između barikada ne bude barem malo sigurniji.

Nažalost, Keli nije poslušao prijatelje niti komandanta. Krenuo je na put bez povratka, možda vjerujući u ratnu sreću i mogućnost da mu, bez ikakvog razloga, srpski agresori neće ništa nažao učiniti.

Legendarni fudbaler FK „Sarajevo“ zaustavljen je na jednoj od barikada, a potom i odveden u zloglasnu kasarnu u Nedžarićima, gdje ga je, prema određenim tvrdnjama, nakon mučenja likvidirao zločinac Željko Ražnatović Arkan. Posmrtni ostaci pronađeni su četiri godine kasnije na Stupu. Jedna od najvećih legendi, kako u sportskom, tako i u ljudskom smislu, kojeg su grad i klub Sarajevo ikad imale, pokopan je 4. juna 2004. godine na groblju Bare zajedno sa dresom voljenog kluba. Jedna ulica na Dobrinji nosi njegovo ime, i to odmah do ulice koja je nazvana po vođi četnika, Draži Mihailoviću.

Popularni Keli rođen je 17. novembra 1953. godine u Sarajevu. Na Koševo je stigao u ljeto 1974. godine, a debitirao je 14. augusta u utakmici protiv ilidžanskog Igmana. Narednih devet godina sa dosta uspjeha nastupao je za Bordo klub. Želimir Vidović Keli je za FK „Sarajevo“ upisao 241 nastup i postigao 14 golova.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.