LJUBAVNA PRIČA: Nova drama Amira Bukvića

 LJUBAVNA PRIČA: Nova drama Amira Bukvića

Drama Ljubavne priče, prema obrazloženju žirija, prikazuje neke globalne teme “poput terorizma, islamofobije i identitetskih potraga, bjegova i mimikrija”. Pisac svoje ljubavne priče postavlja na mali aerodrom s okolnostima kakvim svjedočimo od 11. septembra “poigravajući se s predrasudama i interkulturalnim općim mjestima koja vladaju savremenim svijetom”. Posljednji rat protiv Bosne i vidik iz tog tragičnog iskustva “u kojem su sudbina i krivnja čovjekova ispisane već u njegovom imenu, ova komorna priča dovodi do apsurda pokušaj da se ketmanom sakrije i pobjegne od apriorne krivnje, sasvim relativizirajući identitetske pojmove i definicije i rugajući se banalnim interkulturalnim stereotipima, koji mogu da presudno odlučuju o našim životima, postavljajući čovjeka pred sasvim reduciran sudbinski izbor – biti asimiliran i nestati identitetski ili biti mrtav i nestati biološki”.

Amir Bukvić rođen je 8. ožujka 1951. godine u Sarajevu. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Postaje potom članom Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu gdje je u više od dvadeset sezona odigrao niz uloga. Između njih izdvajamo Shakespeareova Hamleta, Trepljova u Čehovljevom Galebu i Gregersa u Ibsenovoj Divljoj patki. Glumio je i glavne uloge u nekoliko televizijskih drama. Piše drame, romane i scenarije za film i televiziju. Autor je dva dokumentarna filma u slovenskoj produkciji: scenarist za Oči Bosne (1993), Arsmedia, Ljubljana, scenarist i režiser za Djeca Sarajeva (1994), Arsmedia, Ljubljana. Scenarist je dugometražnog filma Djeca sa CCN-a, koji je u završnoj fazi izrade.

Drame su mu izvođene u teatru, emitirane na radiju, uvrštene u antologije – Antologija bošnjačke drame XX vijeka i Antologija hrvatske poratne drame (1996.–2011.) – prevođene i nagrađivane. U HNK praizvedene su mu drame Stanovnici sna i Homo novus. Igrane su mu i drame: Nepredvidiv slučaj (Teatar&TD, Zagreb), Mala sirena (Dječje kazalište Dubrava, Zagreb), Djeca sa CNN-a (Pozorište mladih, Sarajevo i Teatar Histrionski dom, Zagreb), Aristotel u Bagdadu (Kamerni teatar, Sarajevo) i Tko je srušio Berlinski zid (Teatar Histrionski dom, Zagreb i Bosansko narodno pozorište, Zenica).

Na BH radiju 1 emitirane su mu drame Djeca sa CNN-a i Novo vrijeme, a na Hrvatskom radiju: Promjene, Djeca sa CNN-a i www.robijevportal.hr.

Nagrađivane su mu drame: Stanovnici sna, Homo novus, Nepredvidiv slučaj i Dan jednog leptira. Za drame Aristotel u Bagdadu i Tko je srušio Berlinski zid nagrađen je 2003. i 2009. godine Nagradom “Marin Držić”. BH radio 1 nagradio ga je prvom nagradom 2010. godine za dramu Novo vrijeme kao najbolju originalnu radiodramu. Dobitnik je bijenalne “Preporodove” Nagrade “Alija Isaković” za drame Igra sjena (2013) i Ljubavne priče (2019).

U toku Agresije na Bosnu i Hercegovinu, na inicijativu međunarodne zajednice i bosanskohercegovačke Ambasade u Hrvatskoj, Amir Bukvić otvara u Zagrebu Kulturni centar Bosne i Hercegovine, prvi u svijetu. Imenovan je 1994. godine njegovim direktorom i atašeom za kulturu pri Ambasadi. Početkom 2000. godine napušta diplomatiju i vraća se teatru i pisanju.

Objavio je devet knjiga drama i tri romana. Živi i radi u Zagrebu.

Edin Mulać

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.