LJUBAVNA PRIČA: Nova drama Amira Bukvića

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” objavila je dramu Amira Bukvića "Ljubavne priče". Autor je 2019. godine osvojio nagradu za navedenu dramu na “Preporodovom” osmom bijenalnom natječaju Nagrada “Alija Isaković” za najbolji originalni dramski tekst na bosanskom jeziku.
 LJUBAVNA PRIČA: Nova drama Amira Bukvića

Drama Ljubavne priče, prema obrazloženju žirija, prikazuje neke globalne teme “poput terorizma, islamofobije i identitetskih potraga, bjegova i mimikrija”. Pisac svoje ljubavne priče postavlja na mali aerodrom s okolnostima kakvim svjedočimo od 11. septembra “poigravajući se s predrasudama i interkulturalnim općim mjestima koja vladaju savremenim svijetom”. Posljednji rat protiv Bosne i vidik iz tog tragičnog iskustva “u kojem su sudbina i krivnja čovjekova ispisane već u njegovom imenu, ova komorna priča dovodi do apsurda pokušaj da se ketmanom sakrije i pobjegne od apriorne krivnje, sasvim relativizirajući identitetske pojmove i definicije i rugajući se banalnim interkulturalnim stereotipima, koji mogu da presudno odlučuju o našim životima, postavljajući čovjeka pred sasvim reduciran sudbinski izbor – biti asimiliran i nestati identitetski ili biti mrtav i nestati biološki”.

Amir Bukvić rođen je 8. ožujka 1951. godine u Sarajevu. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Postaje potom članom Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu gdje je u više od dvadeset sezona odigrao niz uloga. Između njih izdvajamo Shakespeareova Hamleta, Trepljova u Čehovljevom Galebu i Gregersa u Ibsenovoj Divljoj patki. Glumio je i glavne uloge u nekoliko televizijskih drama. Piše drame, romane i scenarije za film i televiziju. Autor je dva dokumentarna filma u slovenskoj produkciji: scenarist za Oči Bosne (1993), Arsmedia, Ljubljana, scenarist i režiser za Djeca Sarajeva (1994), Arsmedia, Ljubljana. Scenarist je dugometražnog filma Djeca sa CCN-a, koji je u završnoj fazi izrade.

Drame su mu izvođene u teatru, emitirane na radiju, uvrštene u antologije – Antologija bošnjačke drame XX vijeka i Antologija hrvatske poratne drame (1996.–2011.) – prevođene i nagrađivane. U HNK praizvedene su mu drame Stanovnici sna i Homo novus. Igrane su mu i drame: Nepredvidiv slučaj (Teatar&TD, Zagreb), Mala sirena (Dječje kazalište Dubrava, Zagreb), Djeca sa CNN-a (Pozorište mladih, Sarajevo i Teatar Histrionski dom, Zagreb), Aristotel u Bagdadu (Kamerni teatar, Sarajevo) i Tko je srušio Berlinski zid (Teatar Histrionski dom, Zagreb i Bosansko narodno pozorište, Zenica).

Na BH radiju 1 emitirane su mu drame Djeca sa CNN-a i Novo vrijeme, a na Hrvatskom radiju: Promjene, Djeca sa CNN-a i www.robijevportal.hr.

Nagrađivane su mu drame: Stanovnici sna, Homo novus, Nepredvidiv slučaj i Dan jednog leptira. Za drame Aristotel u Bagdadu i Tko je srušio Berlinski zid nagrađen je 2003. i 2009. godine Nagradom “Marin Držić”. BH radio 1 nagradio ga je prvom nagradom 2010. godine za dramu Novo vrijeme kao najbolju originalnu radiodramu. Dobitnik je bijenalne “Preporodove” Nagrade “Alija Isaković” za drame Igra sjena (2013) i Ljubavne priče (2019).

U toku Agresije na Bosnu i Hercegovinu, na inicijativu međunarodne zajednice i bosanskohercegovačke Ambasade u Hrvatskoj, Amir Bukvić otvara u Zagrebu Kulturni centar Bosne i Hercegovine, prvi u svijetu. Imenovan je 1994. godine njegovim direktorom i atašeom za kulturu pri Ambasadi. Početkom 2000. godine napušta diplomatiju i vraća se teatru i pisanju.

Objavio je devet knjiga drama i tri romana. Živi i radi u Zagrebu.

Edin Mulać

 

Podijeli