Literarna nagrada „Enes Ratkušić“ pripala Amini Šarić

 Literarna nagrada „Enes Ratkušić“ pripala Amini Šarić

Na konkursu je učestvovalo petnaest učenik završnih razreda srednjih škola. Stručni žiri u sastavu Filip Mursel Begović, Hasan Eminović i Zlatko Čerkez jednoglasno je za najbolji rad odabrao pjesmu Amine Šarić. Druga nagrada pripala je Rijadu Piriću dok je treću osvojio Aldin Baljić. Laskava nagrada za stil pisanja koji podsjeća na stil Enesa Ratkušića dodijeljena je Harisi Poturović.

Plaketu  i novčane nagrade od 50 do 300 KM uručili su im član žirija Hasan Eminović, Enesova supruga Suada Ratkušić, Adela Gabela i Omer Korjenić članovi Upravnog odbora Udruženja „Bregava“. Darovana im  je i knjiga„Bosna je veća od Evrope“ koja predstavlja zbirku odabranih Enesovih članaka objavljenih u različitim medijima.  Korijenić je nagrađene učenike podsjetio kako je jedan od ciljeva literarne nagrade „Enes Ratkušić“ podrška i afirmacija mladih književnih talenata.

„Nadamo se da ćete vi svoj talent nastaviti razvijati u budućnosti, da ćete nastaviti razvijati ljubav prema Stocu i Bregavi i da ćete se sjećati Enesa Ratkušića“, kazao je Korjenić.

Obrazlažući stavove stručnog žirija Eminović je istakao da su se tokom analiza prispjelih radova susretali sa zadivljujućom spoznajom da su svi učenici pokazali istu emociju, neprikosnovenu poput zakletve, da su razodjenuli osjećaje, a u svakom od njih se jasno vide pejzaži, čitave naslage historijskih vrijednosti, pulsirajući moral odnjegovan u višestoljetnim kolijevkama stolačke drevnosti, i u njima čitavi nizovi beskompromisnog humanizma, kozmopolitizma utisnuti u nade i gorljive čežnje.

„Neki od učenika su s manje literarnog umijeća  razobličili snagu unutarnjeg bića i vlastitu određenost. Neki su pak hvalovezom ukrašavali svaki redak svog teksta pokazujući krajnju brižnost spram teme, ili su pak samo prokazali svakodnevne sviknutosti, pune odlučnosti, prefinjenosti, posvećenosti i nadanja u dobra i sretna Božija darivanja“, rekao je Eminović.

Uručivanju nagrada, zbog pridržavanja mjera zdravstvene zaštite, osim dobitnika prisutvovao je samo uski krug Enesove porodice i nekoliko članova Upravnog odbora Udruženja Bregava. Planirana svečanost, nažalost, nakon što je više puta odgođena ove godine nije organizirana.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.