Lejletul-berat: Noć oprosta, sudbine i želja

 Lejletul-berat: Noć oprosta, sudbine i želja

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, večeras s akšamskim ezanom nastupa mubarek noć Lejletul-berat – noć oprosta, sudbine i želja. Ova noć je vjesnik nadolazećeg mjeseca posta, ramazana. Mubarek noći dodatno su ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Gospodaru. Ove noći su za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a šta mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe. Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom, saopćeno je iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Lejletul-berat se obilježava i kao noć u kojoj meleci počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja. Ova odabrana noć u hadisima, predajama Poslanika Muhammeda, a. s., spominje se kao noć u kojoj Allah, dž. š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah, dž. š., prašta ljudima grijehe. U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ed-Duhan u kojoj Allah, dž. š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletul-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž. š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Lejletul-berat je mubarek noć ispunjena neizmjernom Božijom milošću, stoga je treba iskoristiti kao priliku i vrijeme i prema svojim mogućnostima posvetiti se ibadetu, navode iz Rijaseta. Preporučuju da se vjernici posvete klanjanju dobrovoljnih namaza, učenju Kur’ana, zikra, donošenju salavata na poslanika Muhammeda, a. s.; da sljedeći dan, 15. ša'bana, poste dobrovoljni post, oni koji su u mogućnosti. Allahov poslanik Muhammed, a. s., nedvosmisleno je preporučio da se dan nakon Lejletul-berata provede u postu, a sam je proveo većinu mjeseca ša'bana posteći.

Kako je poručeno iz Islamske zajednice, ove noći vrata Allahove milosti širom se otvaraju za sve one koji se iskreno kaju za svjesne i nesvjesne grijehe. I zato je treba provesti u dobrovoljnom ibadetu, onako kako već stoljećima prakticiraju generacije muslimana.

Tradicionalno, muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur'an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr, često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.