Karahasan dobitnik Goetheove nagrade za 2020. godinu

 Karahasan dobitnik Goetheove nagrade za 2020. godinu

– U vremenima rastućeg nacionalizma u Evropi, ovogodišnji dobitnik nagrade Dževad Karahasan zalaže se za trajno prevladavanje granica, bilo da se radi o političkim ili kulturološkim – obrazložio je odluku gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann.

Nagrada, uz koju ide i 50.000 eura, posvećena je toleranciji i razumijevanju. U prilog odluci o dodjeli nagrade Karahasanu istaknuto je i da je on veliki evropski pisac, da njegova djela uključuju romane, drame, eseje i teorijske spise, te da imaju edukativni podsticaj. Ta djela, kako je navedeno, posvećena su posredovanju između istoka i zapada, između islama i kršćanstva, piše austrijski Der Standard.

Karahasan, rođen 1953., radio je kao predavač dramaturgije i dramskog pisanja na različitim evropskim univerzitetima.  Među njegovim najvažnijim djelima su “Istočni diwan” (1989.), “Sara i Serafina” (2000), “Utjeha noćnog neba” (2016), zbirka priča “Kuća za umorne” (2019).

Goetheova nagrada dodjeljuje se svake tri godine na rođendan Johanna Wolfganga von Goethea, 28. augusta, osobi “koja se već dokazala kroz svoj rad i čiji je stvaralački rad dostojan časti posvećene sjećanju na Goethea”.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.