Dr. Jasmin Hodžić: Popularizirati nauku o jeziku

 Dr. Jasmin Hodžić: Popularizirati nauku o jeziku

U organizaciji BZK „Preporod“ Brčko sinoć 15. marta 2022. godine u Brčkom predstavljena su izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, a o najnovijim izdanjima Instituta govorili su: dr. Jasmin Hodžić, direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu te dr. Erma Ramić-Kunić, mr. Zenaida Karavdić i mr. Aida Kršo. Prema riječima šefice za izdavačku djelatnost, biblioteku i informiranje Instituta za jezik Aide Kršo, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu ove godine obilježava 50 godina od svoga osnivanja te je promocija izdanja dio manifestacije obilježavanja pedesete obljetnice te ustanove.

– Predstavljanja aktivnosti Instituta i naših izdanja organiziramo s namjerom da pokažemo građanima čime se sve Institut bavi i na koji način sve možemo biti podrška građanima, nastavnicima, učenicima, naučnim radnicima, bosnistima, lingvitima, slavistima… Za večerašnje predstavljanje izabrali smo izdanja za koja smatramo da su interesantna široj čitalačkoj publici. Riječ je o naučnim izdanjima iz oblasti historije jezika, priručnicima za normu i kulturu savremenog jezika i djelima vezanim za bosansku jezičku politiku i sociolingvistiku – izjavila je Kršo.

Direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu dr. Jasmin Hodžić kaže da su u okviru manifestacije obilježavanja pedesete obljetnice osnivanja izdanja Instituta već predstavljena u Sarajevu i Mostaru.

– U narednom periodu nastojat ćemo predstaviti naš rad i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, a cilj ovakvih promocija je popularizacija nauke o jeziku u širem društvu. Na taj način šaljemo jednu važnu poruku o bitnosti jezika za sve nas, jer jezik se tiče svih nas, a ne samo onih koji ga pročavaju sa naučnog aspekta – kazao je Hodžić.

Moderator programa predstavljanja izdanja Instituta za jezik u Brčkom bila je saradnica BZK „Preporod“ Brčko Ajdina Suljević.

 

IZVOR: FENA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.