Čestitka predsjednika BZK „Preporod“ povodom Dana Sandžaka

 Čestitka predsjednika BZK „Preporod“ povodom Dana Sandžaka

Povodom 20. novembra – Dana Sandžaka predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić uputio je čestitke predsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji dr. Jasmini Curić i predsjedniku Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori gosp. Ejupu Nurkoviću, odnosno članovima i saradnicima obaju vijeća te Bošnjacima i drugim građanima Sandžaka.

U čestitkama se, između ostalog, kaže:

Kao što smo to isticali i ranije, Sandžak i bošnjaštvo neodvojivo su povezani, baš kao što svijest o Sandžaku Bošnjake ove regije povijesno, odnosno kulturno-identitetski neodvojivo veže s Bosnom i Hercegovinom. Sandžak je za Bošnjake ovog kraja više od pukog zavičaja – to je njihov dom i neposredna domovina, a Bosna i Hercegovina njihova kulturno-identitetska, nacionalna matica. Bošnjaci Sandžaka poštuju i trebaju poštovati države u kojima žive, baš kao što i ove države trebaju poštovati i Bošnjake, ali to nikako nije prepreka njihovu bošnjaštvu jer, ma gdje živjeli, Bošnjaci su bili i ostali jedan i nedjeljiv narod, što potvrđuje i naša zajednička nacionalna samosvijest.

Kao bošnjačka kulturna matica, odnosno najstarija i temeljna organizacija kulture Bošnjaka, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ svojom kulturnom te širom društvenom misijom već gotovo 120 godina dosljedno stoji uz Bošnjake Sandžaka, s čim smo u vezi uvijek otvoreni za sve oblike naše saradnje s ciljem dobrobiti Bošnjaka kao naroda u cijelosti.

Podsjećamo: Odlukama Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji i Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Dan Sandžaka obilježava se 20. novembra, na dan kad je 1943. godine osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), čime je Sandžak dobio svoju autonomiju u okviru koje je imao zagarantirano pravo na unutrašnje samoorganiziranje i upravljanje vlastitim granicama.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.