Čestitka predsjednika BZK „Preporod“ novom dekanu Filozofskog fakulteta UNSA

 Čestitka predsjednika BZK „Preporod“ novom dekanu Filozofskog fakulteta UNSA

Povodom današnjeg izbora novog dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić novoizabranom dekanu prof. dr. Amiru Duranoviću uputio je čestitku, u kojoj između ostalog piše:

Zadovoljstvo nam je i radost uputiti Vam čestitke povodom izbora za dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu ključna je nastavno-naučna institucija u oblasti humanističkih i društvenih nauka u Bosni i Hercegovini i zato ohrabruje vijest da je za dekana Fakulteta izabrana akademska ličnost svjesna njegova značaja i spremna kompetentno voditi ovu ustanovu u vremenima bremenitim brojnim izazovima. Posebno nas raduje Vaša najava rada na prijeko potrebnoj obnovi naučnoistraživačkih kapaciteta Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, što bi trebalo značiti i obnovu temeljnih naučnih istraživanja, naročito onih od posebnog značaja za Bosnu i Hercegovinu, kao i obnovu akademskog i društvenog statusa Fakulteta. S obzirom na trenutno stanje, prihvatili ste se nimalo lahke zadaće, ali ne sumnjamo da će Vaše namjere, rad i posvećenost rezultirati toliko potrebnim i željnim pomacima, a tako i općedruštvenom korisnošću u ovom smislu.

Kao bošnjačka kulturna matica, odnosno kao najstarija i temeljna ustanova kulture Bošnjaka, s tradicijom od 1903. godine, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ stoji Vam otvorena za podršku i saradnju, a naročito Institut za bošnjačke studije kao naučnoistraživačka organizacijska jedinica Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

Upućujući Vam još jednom srdačne čestitke, iskreno Vam želimo sreću i uspjeh u radu.

Prof. dr. Amir Duranović doktor je historijskih nauka i vanredni profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje je trenutno i prodekan za naučnoistraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo, voditelj Centra za historijska istraživanja (CeHIS) i urednik Radova Filozofskog fakulteta (Historija, Historija umjetnosti, Arheologija). Naučno se bavi savremenom historijom Bosne i Hercegovine, a autor je naučnih knjiga Snažan eho brionski: Odjeci Brionskog plenuma u Bosni i Hercegovini 1966. godine (2017), Povijest, historija, historiografija (2020) i Islamska zajednica u jugoslavenskom socijalizmu (2021) te brojnih članaka, rasprava, prikaza i priloga iz savremene historije.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.