BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH: Održana radionica povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika

 BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH: Održana radionica povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika

BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i Big Ben Centar u utorak 22. februara 2022. godine u Brčkom održali su prigodnu radionicu povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika. Radionicu su realizirali nastavnici Sekcije učenja stranih jezika BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH i voditeljica Big Ben Centra Sabina Bukvić Skenderović, uz učešće 120 članova BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH osnovnoškolskog uzrasta.

Predsjednica BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH Adisa Osmić-Smajić kazala je da ova zajednica već tradicionalno različitim aktivnostima obilježava ovaj međunarodno značajan datum, a cilj ovogodišnje radionice bio je pokazati da su poznavanje maternjeg jezika i ljubav prema njemu pretpostavka za dobro razumijevanje i uspješno učenje stranih jezika.

– Maternji jezik bitan je dio identiteta i BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH nastoji svake godine prigodnim edukativnim sadržajima podsjetiti na to. U BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH već osam godina uspješno djeluje Sekcija učenja stranih jezika čiji polaznici imaju priliku izučavati engleski, njemački i turski jezik, a dobni uzrast članova kreće se u rasponu od sedmogodišnjaka do penzionera. Večerašnjom aktivnošću željeli smo poručiti našim najmlađim članovima da je uspješno učenje stranih jezika neraskidivo vezano za poznavanje maternjeg jezika – istaknula je.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika realizirano je u saradnji sa Big Ben Centrom za učenje stranih jezika koji djeluje u Tuzli i Srebreniku, s kojim BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH ima potpisan Memorandum o saradnji. Njime je regulirana razmjena iskustava te uvođenje inovacija i pozitivnih praksi u nastavu Sekcije učenja stranih jezika.

 

 

Manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, navela je Osmić-Smajić, dio je projekta BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH i njegovanja kulturne baštine koji je podržalo Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH.

Voditeljica Big Ben Centra Sabina Bukvić Skenderović podsjeća na to da centar uspješno djeluje već više od deset godina na području Tuzle, Gradačca i Srebrenika te da im je čast sarađivati sa institucijom kakva je BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH koja traje već 120 godina.

– Imamo zajednički cilj, a to je građenje zajednice koja je kvalitetno obrazovana. Večerašnja radionica osmišljena je u dva dijela, prvi je posvećen tradiciji bosanskog jezika, a drugi je osmišljen u formi Kahoot kviza – kazala je.

U radionici je učestvovalo 120 djece, a među njima i polaznici Big Ben Centra iz Tuzle i Srebrenika.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.