BZK „Preporod“ ― Gradsko društvo Goražde: Predstavljena knjiga „Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću“ autora Hasana Hasanovića

 BZK „Preporod“ ― Gradsko društvo Goražde: Predstavljena knjiga „Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću“ autora Hasana Hasanovića

U sklopu Programa obilježavanja Dana otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2022.godinu, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ ― Gradsko društvo Goražde, u saradnji sa JU Centar za kulturu Goražde, a pod organizacijskim pokroviteljstvom Vlade BPK Goražde, u Maloj sali Centra za kulturu Goražde predstavljena je knjiga Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću autora Hasana Hasanovića.

Promotori su bili prof. Nerzudin Hajdarević i prof. Emina Hadžić, a pozdrave i riječi dobrodošlice gostima je u ime organizatora uputio Edin Aganović, ministar za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću je historijski roman objavljen 2020. godine. Roman je preveden i na njemački jezik i inkorporiran u Njemačku nacionalnu biblioteku, a u Njemačkoj je proglašen bestselerom. Na predstavljanju knjige ukazano je na značaj bilježenja historiografskih činjenica o Bosni i Hercegovini te obavezu preživjelih da se govori, da se piše i da se čita o stradanju, kako u Srebrenici 1995. godine, tako i o svim stradanjima i svim žrtvama širom Bosne i Hercegovine kroz povijest.

Autor knjige je Goraždanima koji su tokom agresije na BiH bili svjedoci stradanja i genocida poručio da pišu i objavljuju, kako bi ti zapisi ostali novim naraštajima kao opomena.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.