Breza: Održano predavanje o Batonu Dezitijatskom

 Breza: Održano predavanje o Batonu Dezitijatskom

Sinoć 16. decembra 2021. godine u prostorijama Općine Breza od 17.30 do 20.00 sati u organizaciji Bošnjačke zajednica kulture „Preporod“ Breza održano je predavanje pod nazivom Baton Dezitijatski – Lik i djelo bosanskog vojskovođe. Predavači su bili istaknuti profesori sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Salmedin Mesihović i doc. dr Amra Šačić Beća, uz učešće magistra historije Fadila Hadžiabdića. U programu su učestvovali i mladi brezanski historičari i članovi Organizacionog odbora magistri Amir Nesimović, Senad Mehić i Semin Mamela, koji su dali svoje osvrte na historijat Batonove ličnosti i ustanka, kao i na potencijal koji se može i treba iskoristiti danas.

Prof. dr. Salmedin Mesihović govorio je o Batonu, njegovom zarobljeništvu i internaciji, a posebno se osvrnuo na kraj Batonovog ustanka te na ono što se dešavalo nakon toga, naglasivši antičku historiju Breze. Također, istakao je važne arheološke lokacije u Brezi, a posebno lokalitet Kamenjača koji nije dovoljno istražen. Doc. dr. Amra Šačić Beća iznijela je podatke koji dokazuju da je prostor današnje Breze ustvari mjesto rođenja velikog ilirskog vojskovođe Batona Dezitijatskog. Ponudila je poseban osvrt na značaj nadgrobne ploče Batonove porodice koja je pronađena u naselju Župča kod Breze, kao i na ulogu visočkih fratara koji je i danas čuvaju u muzeju samostana.

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Breza načinila je prvi korak u cilju još veće afirmacije antičke historije Breze, ali i Bosne i Hercegovine. Odlučnost i namjere idu i dalje od spomenutog predavanja te poručuju da će se pozitivne priče nastaviti i u budućnosti.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.