Za sreću doma i naroda: Dodjela nagrada BZK “Preporod” za najuspješnije dječije radove

 Za sreću doma i naroda: Dodjela nagrada BZK “Preporod” za najuspješnije dječije radove

Dvadeset prvi konkurs Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” za literarne i likovne radove polaznika predškolskih ustanova i učenika osnovnih škola 2023. o temi Za sreću doma i naroda svoju punu realizaciju ispunio je otvaranjem izložbe nagrađenih i odabranih likovnih radova te uručenjem nagrada 17. 10. 2023. godine u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu, u zgradi koja je sagrađena 1938. godine kao internat – đački dom društva “Narodna uzdanica”, uz društvo “Gajret”, drugog glavnog pravnog prethodnika i preteče današnje Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

Tom prilikom javno je predstavljen i 21. katalog nagrađenih i odabranih literarnih i likovnih radova. Tokom prethodnih 20 godina u ovom jedinstvenom projektu učestvovalo je više od 40.000 djece iz cijele Bosne i Hercegovine i šire. Konkurs je međunarodnog karaktera. Ovogodišnji konkurs je realiziran u saradnji sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Postavka izložbe u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji, Petrakijina 22, otvorena je do 24. 10. 2023. godine. Posjete su u vremenu od 8.15 do 15.00 sati svakim radnim danom.

Članovi žirija za odabir najboljih literarnih radova bili su Bisera Alikadić, Mirsad Bećirbašić, Almedina Čengić, Mirzana Pašić Kodrić i Arnela Trešnjo. Žiri je za najuspješnije radove dodijelio nagrade: Eldaru Selimoviću, učeniku VIb razreda, OŠ “Hamdija Kreševljaković”, (Kamberi) Gradačac, prva nagrada, Jasminu Stanaru, učeniku Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, Sarajevo, druga nagrada i Hani Musić, učenici VIIIa razreda, OŠ “Mak Dizdar”, Zenica, treća nagrada.

Članovi žirija za likovne radove bili su Mirsada Baljić, Adis Lukač i Mušo Šahman. Žiri je za najuspješnije radove dodijelio nagrade: Lei Krvavac, učenici IX1 razreda Četvrte osnovne škole (Hrasnica) Ilidža, prva nagrada, Ammaru Pozderu, učeniku VIII razreda, OŠ “Alija Isaković”, Prozor, druga nagrada i Aurori Palamar, polaznici vrtića “Mašnica”, Sarajevo, treća nagrada.

Zbog značajnog doprinosa u realizaciji Konkursa žiri za literarne radove priznanje dodjeljuje nastavnci Dženiti Hrnjičić, “Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju”, Sarajevo.

Posebno vrijedan angažman u likovnom dijelu Konkursa ove godine po ocjeni žirija pokazali su Aida Ahmetović i Elma Šejtanić, odgajateljice vrtića “Mašnica”, Sarajevo.

Sarajevo, 19. 10. 2023. godine

Press BZK “Preporod”

Glavni sponzor i pokrovitelj održavanja manifestacije je kompanija BH Telecom.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.