Večeras nastupa Nova 1444. godina po Hidžri

 Večeras nastupa Nova 1444. godina po Hidžri

Sa zalaskom sunca, odnosno oglašavanjem mujezina s munara kojim pozivaju vjernike na akšamsku molitvu, u petak, 29. jula 2022. godine, nastupa Nova 1444. godina po Hidžri. Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 1. muharrem 1444. godine po Hidžri je u subotu, 30. jula 2022. godine. Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, r. a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra, preseljenje Muhammeda, neka je mir i spas Božiji na njega, iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau, a. s.

Muslimani čitavog svijeta prisjećaju se Hidžre koja se dogodila 622. godine po Isau, a. s. Tada je Božiji Poslanik radi vjere sa svojim ashabima i prijateljima bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Utočište je našao u gradu Medini u kojoj je ostao živjeti sve do svoje smrti.

Hidžra je bila vrhunac žrtvovanja Muhammeda, a. s., i njegovih ashaba, koji su radi svoje vjere bili prisiljeni napustiti domove. Bila je to prekretnica u Poslanikovoj misiji i prijelomni trenutak u povijesti islama.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.