USK: Odluka o posebnom statusu temeljnih organizacija kulture naroda BiH

 USK: Odluka o posebnom statusu temeljnih organizacija kulture naroda BiH

Skupština Unsko-sanskog kantona na današnjoj sjednici donijela je Odluku kojom su temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine – Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo „La Benevolencija“ proglašene organizacijama kulture od posebnog značaja za Unsko-sanski kanton.

Nakon Grada Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine, Bosanskopodrinjskog kantona Goražde i Kantona Sarajevo, donošenjem ove historijski važne odluke i Unsko-sanski kanton na primjeren način riješio je status temeljnih organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine, sukladno njihovom golemom povijesnom značaju i savremenoj važnosti, na čemu se zahvaljujemo premijeru mr. Mustafi Ružniću, ministru mr. Edvinu Alijanoviću, skupštinskim zastupnicima i svima drugima koji su doprinijeli donošenju Odluke i time pokazali društvenu odgovornost i poštovanje prema organizacijama koje više od jednog stoljeća grade kulturu i društvo Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući vlastima Unsko-sanskog kantona, očekujemo da će ekvivalentne odluke biti, napokon, donesene i u drugim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i na drugim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Direkcija BZK “Preporod”

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.