U Vijećnici održana akademija i koncert podom 120 godina BZK „Preporod“

 U Vijećnici održana akademija i koncert podom 120 godina BZK „Preporod“

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ sinoć je u sarajevskoj Vijećnici svečanim koncertom i akademijom proslavila veliki jubilej, 120. godišnjicu osnivanja ove temeljne i najstarije organizacije kulture Bošnjaka, odnosno bošnjačke kulturne matice. Na proslavi rođendana jedne od najstarijih institucija u Bosni i Hercegovini i svjetskoj kulturnoj zajednici bošnjačkog naroda, koja je izvorno osnovana 20. februara davne 1903. godine pod nazivom društva „Gajret“, pravnog prethodnika i preteče današnjeg BZK „Preporod“, prisustvovao je veliki broj predstavnika političkog, kulturnog i vjerskog života u BiH.

Predsjednik BZK „Preporod“ prof. dr.  Sanjin Kodrić kazao je da je u 120 godina stala ne samo historija BZK „Preporod“, već historija Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

– Sve ono što se dešavalo u našem društvu, na neki način se reflektiralo na rad i djelovanje BZK „Preporod“ i njegovih pravnih prethodnika. BZK „Preporod“ nije samo stvarao kulturu, već i društvo BiH – istakao je.

Tome kao primjer, dodao je, svjedoči činjenica da je društvo „Gajret“ školovalo čak dvije trećine bošnjačkih intelektualaca do 1941. godine, što govori da je i stvorilo bh. društvenu elitu.

U novije vrijeme BZK „Preporod“, kao matična temeljna institucija Bošnjaka bio je nosilac svih važnih identitetskih kulturnih projekata, počevši od revitalizacije imena Bošnjak, afirmacije bosanskog jezika i još mnogo toga.

– I danas to radimo u skladu sa vremenom i uvijek za sreću doma i naroda – poručio je Kodrić.

 

 

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović istakla je da je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ bila i ostala „jamac institucionalne brige o kulturnom, etničkom i nacionalnom identitetu našega naroda“.

Upravo je BZK „Preporod“, dodala je, kroz burna desetljeća nove povijesti dao ključan i nemjerljiv doprinos artikuliranju identiteta, producirajući samu njegovu supstancu, njegov intelektualni, kulturni i umjetnički sadržaj, neprestano se čvrsto oslanjajući na tradiciju i, sa sviješću o aktuelnom trenutku, gledajući u budućnost i otvarajući nove perspektive.

U okviru koncerta, premijerno je predstavljena nova verzija kompozicije Svečana pjesma Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, za koju je tekst napisao jedan od najvećih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih pjesnika, Safvet-beg Bašagić, koji je osnivač društva „Gajret“, pravne prethodnice BZK „Preporod“.

 

 

IZVOR: federalna.ba / Fena

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.