U Stocu obilježeno 30 godina od obnove rada Preporoda

 U Stocu obilježeno 30 godina od obnove rada Preporoda

U tradicionalnom hercegovačkom ambijentu smještenom u avliji Muzeja Šarića kuće u Stocu, BZK „Preporod“ Općinsko društvo Stolac organiziralo je veče kojom je svečano obilježeno 30 godina od obnove rada temeljne kulturne ustanove Bošnjaka.

Svi predsjednici „Preporoda“ Stolac u posljednjih 30 godina, uključujući i veći dio rukovodstva iz 1990. godine u društvu aktuelnog predsjednika matičnog BZK Preporoda, prof. dr. Sanjina Kodrića emotivno su podijelili svoja sjećanja, utiske, kao i iznijeli planove za buduće djelovanje ovog društva.

Prvi predsjednik BZK „Preporod“ Stolac, prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović napravio je historijski presjek organiziranja, rada i djelovanja u Stocu.

Profesor Mensud Medar u kratkim crtama napravio je retrospektivu brojnih događaja koje je BZK „Preporod“ Stolac organizirao u poslijeratnom periodu, najprije djelujući u prognaništvu na podučju Mostara, kao i o svemu što je organizirano povratkom Bošnjaka u Stolac.

Trenutni predsjednik stolačkog „Preporoda“, mr. Zlatko Hadžiomerović ilustrirao je dio podataka iz provedenog naučno-istraživačkog rada koji govori o obrazovnom usponu stolačkih Bošnjaka, kao i bogatoj ostavštini „Gajreta“ u Stocu.

Govoreći o „Gajretu“ i „Narodnoj uzdanici“, čije je „Preporod“ pravni nasljednik, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić napravio je paralelu o nekadašnjim i budućim perspektivama temeljne i najstarije postojeće ustanove kulture Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Odlukom Upravnog odbora BZK “Preporod” Stolac, prof. dr. Fahrudinu Rizvanbegoviću dodijeljena je plaketa, te je proglašen počasnim doživotnim predsjednikom ovog Općinskog društva. Aktuelni predsjednik BZK “Preporod” Stolac mr. Zlatko Hadžiomerović dodijelio je plakete Dr. Hasanu Veli, prvom potpredsjedniku “Preporoda” Stolac, prof. dr. Aliji Piriću nekadašnjem predsjedniku BZK “Preporoda” Mostar, prof. Mensudu Medaru, dugogodišnjem predsjedniku “Preporoda” Stolac, te prof. dr. Sanjinu Kodriću, predsjedniku BZK “Preporod”. Plakete za kontinuiranu pomoć u radu dodijeljene su Edinu Mušiću, zastupniku u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH i Salki Frenji, najuspješnijem stolačkom privredniku. Posthumno je dodijeljena plaketa prof. dr. Ali Poljareviću.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.