U Sarajevu održan okrugli sto “Kulturna saradnja i dijalog: Put ka održivom miru”

 U Sarajevu održan okrugli sto “Kulturna saradnja i dijalog: Put ka održivom miru”

U četvrtak 4. jula 2024. godine, u prostorijama Jevrejske općine u Sarajevu, a u organizaciji Međukulturnog vijeća Bosne i Hercegovine, koji čine temeljne organizacije kulture naroda BiH: BZK “Preporod”, SPKD ”Prosvjeta”, HKD “Napredak” i JKPHD “La Benevolencija”, a uz podršku Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, održan je okrugli sto o temi “Kulturna saradnja i dijalog: Put ka održivom miru” s ciljem isticanja važnosti kulturne saradnje i dijaloga u izgradnji i održavanju mira.

Na okruglom stolu sudjelovali su Fermin Cordoba, politički savjetnik u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Will Richard, savjetnik za pitanja izgradnje povjerenja, Misija OESS-a u BiH, prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK “Preporod” i Dejan Garić, predsjednik UO SPKD “Prosvjeta”, dok je moderator bio Vladimir Andrle, predsjednik JKPHD “La Benevolencija”.

Okrugli sto bio je usmjeren na raspravu o tome kako kulturna raznolikost i interkulturalni dijalog mogu poslužiti kao temelj za jačanje međuetničkog razumijevanja, sprječavanje sukoba te poticanju trajnog mira. Sudionici su razmatrali konkretne primjere uspješnih zajedničkih projekata iz područja kulture te predlagali strategije za unaprjeđenje takvih inicijativa u budućnosti.

 

 

Događaji poput ovog obično pružaju priliku za razmjenu ideja, izgradnju partnerstava i formuliranje preporuka za daljnje akcije, koje mogu uključivati jačanje obrazovnih programa, kulturnih razmjena i umjetničkih inicijativa usmjerenih na izgradnju mostova između zajednica i kultura.

Okrugli sto održan je u okviru Međukulturnog festivala koji se od 3. do 5. jula održava u Sarajevu.

 

IZVOR: HKD “Napredak”

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.