U Sarajevu naučni skup o povijesti i savremenosti bošnjačke politike

 U Sarajevu naučni skup o povijesti i savremenosti bošnjačke politike

Danas je u Sarajevu održan 12. naučni skup Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci: Bošnjačka politika – povijesno iskustvo i izazovi savremenosti Instituta za bošnjačke studije Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ na kojem su se u formi otvorenog naučno-intelektualnog dijaloga otvorila ključna pitanja povijesti i savremenosti političkog djelovanja kod Bošnjaka.

 

 

– Ovogodišnji naučni skup posvećen je bošnjačkoj politici u smislu povijesnog iskustva i savremenosti. Bošnjačka politika kao takva razvija se od 1906. godine kada je osnovana prva bošnjačka politička stranka – Muslimanska narodna organizacija. Od tada pa nadalje pratimo ono što je bošnjačka misao i politička praksa i to je jedna od tema kojim se nastoji ovaj skup baviti – izjavio je predsjednik BZK „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić.

Ističe da su se učesnici skupa bavili bošnjačkom politikom u savremenom periodu naročito od devedesetih godina 20. stoljeća kada dolazi do obnove bošnjačke politike.

– Bošnjaci su svoj politički život započeli prije više od stotinu godina. Presudno važan momenat u razvoju bošnjačke politike desio se devedesete godine sa obnovom političke misli Bošnjaka i obnovom artikuliranja vlastite političke i društvene pozicije i sa preuzimanjem odgovornosti za vlastiti život i budućnost – kazao je Kodrić.

Također, jedna od tema koji su učesnici skupa akademski profesori razmotrili bila je bošnjačka politika i identitet Bošnjaka. Važno je bilo razmotriti na koji način se pozicionira ova politika unutar političkog života u BiH te koji je to politički položaj Bošnjaka, gdje su danas u odnosu na ranija vremena.

Izložena su i promišljanja i viđenja budućih strateških politika s ciljem osiguranja bolje i sigurnije budućnosti bošnjačkog naroda i bosanskohercegovačke države i društva, a sve to uzimajući u obzir iskustva prošlosti i izazove političke odnosno uopće društvene savremenosti.

 

IZVOR: FENA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.