U predivnom ambijentu u Žepču održana tradicionalna književna večer “Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića”

 U predivnom ambijentu u Žepču održana tradicionalna književna večer “Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića”

Povodom 10. godišnjice smrti istaknutog bošnjačkog i bosanskohercegovačkog književnika Nedžada Ibrišimovića, sinoć, 15. 9. 2021. godine, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Žepče, u divnom ambijentu kuće djetinjstva Nedžada Ibrišimovića, održana je tradicionalna književna večer “Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića”.

 

 

O književnom opusu Nedžada Ibrišimovića, ali i o crticama iz njegovog života, govorili su predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Dijana Hadžizukić, prof. dr. Muris Bajramović i doc. dr. Irma Marić, dok je ulomke iz autorovih djela uprizorio dramski umjetnik Mirza Mušija. Moderator književne večeri bio je predsjednik BZK “Preporod” Žepče Rusmir Agić.

Predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić u uvodnom obraćanju osvrnuo se na značaj BZK “Preporod” kao temeljne i najstarije ustanove Bošnjaka u održavanju ovakvih manifestacija, ističući važnost kulture sjećanja i samosvijesti o bošnjačkoj i bosanskohercegovačkoj književnosti, odnosno njenim velikanima kojih je nemali broj, a među kojima je zasigurno i Nedžad Ibrišimović, iznimno važna pojava u bošnjačkoj i bosanskohercegovačkoj književnosti.

 

 

U nastavku su prof. dr. Dijana Hadžizukić, prof. dr. Muris Bajramović i doc. dr. Irma Marić napravili prohod kroz književni opus, ističući autorovu specifičnu poetiku, odnosno prepoznatljivu naraciju, književni svijet, motive te brojne ludističke elemente.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.