U Ilijašu održan tradicionalni koncert „Večer najljepših ilahija i mevluda”

 U Ilijašu održan tradicionalni koncert „Večer najljepših ilahija i mevluda”

Tradicionalnim koncertom Večer najljepših ilahija i mevluda, 16. po redu, BZK „Preporod“ Ilijaš krunisao je svoje aktivnosti, za njih izuzetno uspješne 2021. godine uz generalno pokroviteljstvo Općine Ilijaš. Koncert je, uz mnogobrojnu publiku, održan 26. decembra 2021. godine u Kino sali Ilijaš uz poštivanje epidemioloških mjera.

BZK „Preporod“ Ilijaš još jednom pokazuje istančan osjećaj za bosansku tradiciju, za nasušnu potrebu građana za duhovnom hranom  koju čine učenje Kur’ana, ilahija, kasida i mevluda i cilj im je da tradiciju prenesu i na buduće generacije, što ističe i predsjednik Adis Duraković.

– U nešto drugačijoj atmosferi, uz ograničen broj publike zbog epidemioloških mjera, organizujemo ovogodišnji koncert, koji je kruna naše godine i rada, nakon tribina, promocija knjiga i ostalih projekata koje smo realizovali u ovoj godini. Nosilac aktivnosti koncerta je muški i ženski Hor „Preporod“, a osim nas kao domaćina, tradicionalno su sa nama istaknuti učači Kur’ana, poznati  izvođači ilahija i kasida, tako da ima sadržaja za svačiju dušu i drago nam je da su naši sugrađani mogli uživati, kazao je Duraković za Radio Ilijaš.

Općina Ilijaš je generalni pokrovitelj ovog važnog ilijaškog događaja, a kako naglašava načelnik Općine Akif Fazlić, Božićni koncert HKD „Napredak“ Ilijaš i koncert BZK „Preporod“ Ilijaš najbolji su način za obilježavanje kraja godine.

– U ovim danima neizvjesnosti i brige, ovakva duhovna hrana nam je potrebna, kao inspiracija za našu dušu, da se napunimo snagom za dalje, jer mnogo toga važnog nas očekuje da realizujemo. Općina Ilijaš je partner svim kulturnim društvima i želimo to partnerstvo nastaviti. Podržali smo i Božićni koncert, kao i Vaskršnji koncert prije pandemije te Koncert ilahija. BZK „Preporod“ je najaktivniji i stoga je podrška učestalija i zaista im u svoje ime i ime Općine Ilijaš čestitam na svemu što su uradili u ovoj godini, zaključio je Fazlić.

Učesnici koncerta, bez puno ukrasa, dušom i glasom pokazali su svoju autentičnost interpretacije, kao i izvornu vrijednost tekstova izazivajući najljepše emocije kod slušatelja.

Solistica Šaha Isaković naglasila je da joj je velika čast biti učesnica ilijaškog koncerta i ove godine.

– Zadovoljstvo mi je nastupiti među ovim izvođačima i zahvaljujem se organizatorima na pozivu. Uvidjeli smo koliko nam duhovna muzika znači kad smo je izgubili, kao i inače što vidimo vrijednost nečega kada to izgubimo. Ovaj koncert je dokaz koliko smo poželjeli ilahije, lijepe riječi, tekstove, jedni druge i druženje, kazala je Šaha, poželjevši zdraviju godinu koja slijedi.

Mirnes Buko dugogodišnji je učesnik koncerta i poručuje da uživanje samih učesnika u programu garantuje i pozitivnu reakciju publike.

– Ovo je nešto što gajimo dugi niz godina i što od srca volimo, ja ću biti dio toga sve dok to narod traži, jer je to utkano u mene. Drago mi je i da imamo mladih i vrijednih članova i članica, koji će nas zamijeniti i naslijediti, kaže nam Buko.

Nastupili su: Ibrahim Bilčević, Abdusamed Šljivar, Hikmet Hadžiabdić, Mirnes Buko, Šaha Isaković i Saima Hadžić. Muški hor „Preporod“ Ilijaš: Adis Duraković, Kenan Hasić, Ahmed Smailbegović, Asim Zukić, Harun Bahtanović, Imran Bahtanović, Alija Zubača, Alija Hodžić i Madžid Aganhodžić, Ženski hor „Preporod“ Ilijaš, Halid Hajduković. Narator: Tarik Omerhodžić.

Koncert je i ove godine bio humanitarnog karaktera. Prihod skupljen na koncertu u donatorskim kutijama bit će dodijeljen najugroženijim porodicama sa područja općine Ilijaš.

 

 

IZVOR: Ilijaš.info

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.