U godini najodabranija noć

 U godini najodabranija noć

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, Lejletul-kadr pada u ponedjeljak, 17. aprila sa akšamom, zalaskom sunca. Time će muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras obilježiti 27. noć mjeseca ramazana – Lejletul-kadr – najodabraniju noć u godini. U ovoj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će onom ko provede noć Kadr u ibadetu biti oprošteni prošli grijesi i pod čijim okriljem je spas sve dok zora ne svane. Prenosi se kako se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju, tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Noć kadr je sinonim za početak objave Kur'ana. Spominjući veličanstveni događaj objavljivanja Kur'ana, Abdullah ibn Abbas, r. a., rekao je: ,,Kur’an je iz Levhi-Mahfuza (Ploče Pomno Čuvane) u cijelosti spušten na zemaljsko nebo u noći Lejletul-kadr, a onda je postepenoo objavljivan Muhammedu, s. a. v. s., u toku dvadeset i tri godine njegovog poslanstva.”

Kur'an je Božija uputa krhkom i slabašnom čovjeku. Ništa ljudsku prirodu ne može održavati u ravnoteži između krajnosti kao slijeđenje Božije Upute koja je jasan dokaz razlikovanja dobra od zla i putokaz čovjeku. Zahvaljujući Kur'anu, Knjizi u koju nema sumnje i koja je lijek i milost vjernicima, zahvaljujući Božijim ajetima, znakovima u svemiru i u samome sebi, čovjek može nadići svoje brojne slabosti i izdići se do stepena Božijeg namjesnika.

Kur'an je knjiga čijim čitanjem, učenjem i proučavanjem postajemo svjesniji vlastite pozicije i odgovornosti. To je knjiga koja nas oslobađa okova zabluda i neznanja, koja osnažuje volju u sputavanju strasti i nagona.

Već u drugoj polovini 15. stoljeća u Sarajevu se prepisuju orijentalne knjige, pa i rukopisi Kur'ana. Prepisivanje se razvilo u pravu profesionalno-zanatsku djelatnost čiji su nosioci, podrazumijevajući i ukrašavanje i koričenje knjiga, vremenom ispunili čitave dvije ulice (Veliki i Mali Mudželiti) u sarajevskoj čaršiji. Kaligrafija se razvija u posebnu umjetnost, a prepisivanje se smatralo veoma časnom djelatnošću kojom su se bavile i mnoge ugledne ličnosti… Najstariji datirani rukopis Kur'ana potiče iz 1513. godine. Najbrojniji su primjerci iz 18. i 19. stoljeća, a najmlađi rukopis koji je prepisao Abdulah sin Mustafin, Pljevljak je iz 1872. godine. (Iz Kataloga izložbe Rukopisi Kur'ana, Historijski arhiv Sarajevo, 2010)


 

Riza-beg Kapetanović Ljubušak

LEJLEI-KADAR

Dobro se sjećam onog zemana
Tiha je bila i vedra noć
Dvadeset i sedma noć ramazana –
Svom robu Allah kad pruža moć.

Noćas je vrijeme, noćas je doba,
Lejlei-kadar – kad dobri Bog
Molitve prima svakoga roba,
Molitve roba – pravoga svog.

Oči sam upro u nebo blago,
Kad će se njegov rastupiti svod,
Da molim Boga za sve mi drago:
Za oca, majku, za c'jeli rod.

Sve mi je ravno do mora bilo,
Ljubih i grlih vaskolik svijet;
Ljubih i grlih mrsko i milo,
Drvo i kamen, šareni cvijet.

Svjetlo treperi s vitih munara,
Bliži se, kuca, žuđeni čas;
Svemirom ču se molitva stara:
Allah je velik – On je vrh nas!

Svjetlo treperi s vitih munara,
Dolom se stere ružičast sjaj.
Pred okom čudna slika se stvara:
Planulo miljem na svaki kraj.

Vedrim se nebom rumen oblila,
Na zemlju slijeće zvijezda roj.
Zelena gora tlima se svila,
Tišinom šumi slavuja poj.

I jednim trenom sinu i presta
Jedva izustih: O Bože spas!
I jednim trenom nesloge nesta,
Ljubav je žarka grijala nas!

Na nebu vedra danica blista,
Svitala zora, svitao dan;
Spajala srca ljubav nam čista,
I to je bio samo pusti san!

 

IZVOR: Bosanska pošta, 4. mart 1897, god. II, br. 26.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.