U Galeriji „Preporod“ otvorena izložba šest mladih umjetnika pod nazivom „Arka“

 U Galeriji „Preporod“ otvorena izložba šest mladih umjetnika pod nazivom „Arka“

U utorak, 10. januara 2023. godine u Galeriji „Preporod“ otvorena je izložba pod nazivom Arka na kojoj su sumirani radovi šest mladih umjetnika, članova Udruženja za promociju kulture i umjetnosti „Arka“, Amera Hadžića, Salema Pezića, Džavida Berberovića, Eldine Kožljak, Denisa Haračića i Tarika Golubića. Kontekst prikazanih radova svojstven je likovnom senzibilitetu svakog umjetnika ponaosob te se u prostoru predstavljaju odvojene sekvence koje dopuštaju jasnu interakciju s različitim svjetovima, vizuelno i semantički. Publici je ponuđena postavka koja iako potiče iz grafike, obuhvaća i druge medije, nekada kao preteče, a nekada kao ekstenzije grafičkog djelovanja te, shodno tome, posjetioci se susreću sa crtežom, slikom i kombiniranim tehnikama eksperimentalnog slikarstva i grafike. Postavka je specifično formirana kako bi predstavila rad novih, ali i etabliranih autora, s primarnim fokusom na promociju mlade umjetničke scene Bosne i Hercegovine.

Organizator izložbe je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ koja obilježava 120 godina rada, a predsjednik te institucije prof. dr. Sanjin Kodrić kazao je da je intencija izložbe pružiti podršku mladim umjetnicima koji su nekada prepoznati kao elita bh. društva.

– Ovo je prvi kulturni događaj u godini BZK „Preporod“. Izložbom ciljano krećemo sa šest mladih umjetnika, baš onako kako je prije 120 godina tadašnji „Gajret“, današnji BZK „Preporod“, svoj rad počeo sa sviješću o važnosti stvaranja mladih ljudi, u smislu kulturne i intelektualne elite toga vremena – kazao je prof. dr. Sanjin Kodrić.

Tih šest različitih umjetničkih svjetova povezuje mnogo toga, a sve to objedinjeno je u naslovu izložbe Arka, kao simbolu spasa i nade. Svjedok rada i stasavanja mladih umjetnika je i direktor ULUBiH i umjetnik Danis Fejzić. On je, pored ostalog, kazao da biblijsko-kur'anski aspekt Arke i svekoliki značaj i simbolika samog naziva, u najboljem i najafirmativnijem smislu riječi opravdava i sam naziv izložbe ali i istoimenog Udruženja.

Izložba je za posjetu otvorena do 18. januara, a potom će obići brojne gradove u BiH: Zenicu, Tuzlu, Bihać, Brčko, Mostar…

 

IZVOR: FENA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.