U Brčkom predstavljen roman-hronika “Ljetopis kralja Tvrtka” Jasmina Imamovića

 U Brčkom predstavljen roman-hronika “Ljetopis kralja Tvrtka” Jasmina Imamovića

U dvorištu Kuće Bećirevića u Brčkom, 30. 8. 2021. godine, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” i BZK “Preporod” Brčko održano je predstavljanje romana-hronike Ljetopis o kralju Tvrtku književnika i aktuelnog gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića. Osim autora Imamovića, o djelu su govorili dr. Nikola Čiča, historičar i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” i prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK “Preporod”.

Autor Jasmin Imamović kazao je da je ovim romanom-hronikom Ljetopis o kralju Tvrtku želio odati počast zlatnom dobu bosanske prošlosti i prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću. “Tvrtko je ličnost koja spaja, što je veoma važno isticati u vremenu u kojem živimo. Istovremeno, Tvrtkovo doba u prošlosti Bosne zasigurno je jedno od razdoblja u kojem je Bosna doživjela svoj prosperitet. To vrijedno kulturno-historijsko naslijeđe pokušao sam pretočiti u romanesknu formu i na taj način ga približiti čitalačkoj publici”, kazao je Imamović. U svom kazivanju o ovom djelu dr. Čiča kazao je da je Jasmin Imamović na jedan izuzetan način napisao storiju o prvom i najvećem bosanskom kralju i stanju u srednjovjekovnoj Bosni s kraja 14. stoljeća.

“Roman obiluje povijesnim činjenicama iz originalnih izvora. Čitajući djelo, počeo sam sebe kao povjesničara preispitivati da li sam na određene događaje gledao sa pravog aspekta i da li sam razumio povijest na pravi način. Autor je, mada nije povjesničar, itekako znao koristiti i razumjeti povijesne izvore te, oslanjajući se na njih, priču romana učiniti uvjerljivom i bliskom čitaocu”, poručio je dr. Čiča.

Prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK “Preporod”, naglasio je da je Imamovićev roman-hronika jedna vrsta hibrida između novohistorijskog i historijskog romana. “Autor se u nekim segmentima romana poigrava sa povijesnom stvarnošću, naročito kada je riječ o ličnom, privatnom, ljudskom aspektu Tvrtkova života. Riječ je o romanu koji se u tematskom smislu bavi životom i misijom prvog bosanskog kralja, od trenutka kada on postaje vladar Bosne do trenutka odlaska njegova učitelja, hroničara i pripovjedača Hotjena. Ovo je knjiga koja na način singedohe, odnosno metonimije, govori uopće o povijesti Bosne i vremenu kada je ona bila najznačajnija država u ovom dijelu Evrope, kada je bila zemlja koja najviše korespondira sa onim što su naši snovi o Bosni i o tome kakva bi ona nekada mogla postati”, kazao je Kodrić.

Ljetopis o kralju Tvrtku šesti je Imamovićev roman, a osim romana objavljivao je kratke eseje, kratke priče i radio drame. Kao pravnik Imamović je objavio tri knjige i više radova u naučnim i stručnim časopisima. Imamović je osnivač umjetničkog festivala “Kaleidoskop”, Književnih susreta “Cum grano salis”, Nagrade “Meša Selimović” te inicijator ideje za podizanje prvog spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću koji je podignut u Tuzli 2012. godine.

U muzičkom dijelu programa nastupile su umjetnice, pijanistica Dženana Sarajlić i sopranistica Dženana Huseinagić.

Promocija je održana u sklopu manifestacije “Dani bosanske pismenosti” koju organizira BZK Preporod.

 

IZVOR: Radio Brčko

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.