U Bihaću otvorena izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“

 U Bihaću otvorena izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“

Sinoć je u bihaćkoj Gradskoj galeriji otvorena izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“, što je samo dio sadržaja koje Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u BiH planira organizirati u ovoj godini povodom obilježavanja 120. godišnjice postojanja. Nastala je prošle godine, a izvorno je predstavljena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu 29. augusta 2022. godine, na dan kada je izdana Povelja Kulina bana (1189), zapravo na dan kada su u BZK „Preporod“ u BiH proglasili Danom bosanske pismenosti. Ovim se želi promovirati pismenost na bosanskom jeziku, uključujući i usmenu književnost kao najznačajniji oblik pismenosti svakog naroda.

„Izuzetno važna izložba na koju smo mi u BZK “Preporod“ u BiH ponosni i zato smo uključili nama srodne institucije, prije svega Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu, odakle su i ostali autori izložbe, dr. Alen Kalajdžija i dr. Erma Ramić-Kunić. Oni su stručnjaci za pojedina razdoblja historije bosanskog jezika. Tu je također i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH s kojim BZK „Preporod“ u BiH veoma uspješno sarađuje. Izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“ obuhvaća stoljeća bosanske pismenosti od prvih sačuvanih, ne nužno i najstarijih spomenika bosanske pismenosti, kakva je recimo Humačka ploča, koja potiče najvjerovatnije iz X ili s početka XI stoljeća, pa sve do stoljeća kada ulazimo u sferu savremene pismenosti bosanskog jezika, odnosno činjenice da je bosanski jezik pisan na čak pet pisama“, kazao je prof. dr. Sanjin Kodrić redovni profesor  Filozofskog fakulteta Univerziteta Sarajevu i predsjednik BZK “Preporod“ u BiH.

Predsjednik BZK „Preporod“ – Gradsko društvo Bihać prof. dr. Adnan Ćehajić navodi da je ova godina proglašena godinom BZK „Preporod“ u BiH.

„Izložba je samo dio onoga što smo pripremili i ponosan sam što građani Bihaća mogu uživati u značajnoj postavci“, dodao je Ćehajić.

Grad Bihać podržava organizaciju svih kulturnih sadržaja, naročito onih koji doprinose obrazovanju.

„Bilo je zadovoljstvo večeras slušati profesora Sanjina Kodrića koji je govorio o važnosti bosanskoga jezika, pogotovo što znamo u kakvom vremenu živimo i da se bosanski jezik i sama državnost negiraju sa svih strana svijeta. Ono što smo čuli večeras i ono u čemu smo uživali i ponešto naučili je zaista veliko i značajno. Zato koristim priliku da pozovem naše sugrađane da u narednih nekoliko dana posjete ovu značajnu i nadasve zanimljivu izložbu“, riječi su Alena Zulića, vijećnika Gradskog Vijeća Bihać.

Bošnjačka zajednica „Preporod“ je temeljna kulturna zajednica svih Bošnjaka i to je doista nešto što treba gajiti i razvijati u narednom periodu mišljenje je ministra obrazovanja, kulture i sporta u Vladi USK, Edvina Alijanovića.

„Prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK „Preporod“ u BiH, počastio nas je ovom izuzetno važnom postavkom izložbe, koja govori o tragovima bosanske pismenoti od najranijeg perioda, dakle od nastanka srednjovjekovne Bosne do danas. Izložba će ostati u Bihaću do 15. maja i smatram da je od velike važnosti za sve nas, naročito za učenike i studente i trebamo ih motivirati da dođu i posjete ovu izložbu. Dogovorio sam sa profesorom Kodrićem da ova postavka  izložbe bude i u ostalim općinama i gradovima USK“, dodao je ministar Alijanović.

Izložba je dokumentarnog karaktera jer se temelji na dokumentima različitih vrsta i različitih medija. U Gradskoj galeriji u Bihaću izloženo je oko stotinu dokumenata i ne tiču se svi samo historije bosanske pismenosti, ali su najznačajniji i razvrstani su po različitim kriterijima. Svaki od njih predstavlja najznačajniji aspekt određenog vremena.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.