“Tarih”: Vrelo Bosne

 “Tarih”: Vrelo Bosne

 

 

Vrelo Bosne predstavlja najbolju lokaciju za bijeg od gradske vreve i buke, a ujedno je i jedno od najpoznatijih obilježja Bosne i Hercegovine. Smješteno je na prostoru Ilidže, nadomak samog centra Sarajeva i slobodno možemo reći da predstavlja jednu od najpoznatijih scena prirodne ljepote u našem regionu. Kako samo ime kaže, na tom mjestu izvire rijeka Bosna, jedan od značajnijih vodotoka za mikroregiju kroz koju teče, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Zbog neodržavanja turističkih i vodenih resursa tokom 1990. godina bilo je u velikoj mjeri zapušteno. Zahvaljujući lokalnim tinejdžerima, 2000. godine pokrenuta je revitalizacija. Inicijatori iste su uz potporu međunarodnih ekoloških organizacija pomogli da se Vrelo Bosne u većoj mjeri vrati u prvobitno stanje.

Fijakeri, koji saobraćaju još od 1885. godine, su, pored labudova, jedan od prepoznatljivih simbola Vrela Bosne. Oni su uvijek predstavljali posebnu turističku atrakciju, kako za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, tako i danas. Danas je Vrelo Bosne veoma poznata turistička atrakcija, kako za strane turiste, tako i za obližnje posjetioce koji žele i vole uživati u prirodi i svim njenim blagodatima.

 

Iz serijala “Tarih” TVSA.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.