Snimak Svečanog koncerta povodom Dana BZK “Preporod” u programu BHT1

 Snimak Svečanog koncerta povodom Dana BZK “Preporod” u programu BHT1
Snimak Svečanog koncerta povodom Dana BZK “Preporod”, koji je upriličen 20. 2. 2021. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo, bit će emitiran 28. 2. 2021. godine u 15.00 sati u programu BHT1.
Program Svečanog koncerta uključuje izbor kompozicija iz muzičke tradicije Bosne i Hercegovine u izvedbi Gudačkog orkestra Sarajevske filharmonije i solistice Vedrane Šimić, i to Akšam geldi, Ako želiš razgovora i Čempres viti, čempres ponositi. Kompozicije Ako želiš razgovora i Čempres viti, čempres ponositi u obradi kompozitora Asima Horozića posebno su komponirane za ovu priliku i praizvedene u čast Dana BZK „Preporod“, a koncert je dirigirao maestro Munir Mešanović. U nastavku programa Gudački kvartet Sarajevske filharmonije izveo je partituru za gudački kvartet i orkestar Kameni spavač kompozitora Vlade Miloševića, a stihove Maka Dizdara govorili su doajeni bosanskohercegovačkog glumišta Izudin Bajrović i Miodrag Miki Trifunov. Producent koncerta bio je kompozitor Ammar Jažić, a voditeljica programa Dalila Omerović.
Svečani koncert realiziran je uz generalno medijsko pokroviteljstvo Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT), a kao pokrovitelji, sponzori, partneri i prijatelji BZK „Preporod“ koncert su podržali i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo te Grad Sarajevo, kao i kompanije BH Telecom, BBI banka Sarajevo, Union Banka Sarajevo i UniCredit Bank Mostar te Narodno pozorište Sarajevo i TV Hayat.
Svečani koncert naknadno će biti emitiran i putem portala Biserje.ba.
Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.