Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila Odluku o organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog značaja

 Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila Odluku o organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog značaja

Na 19. redovnoj Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održanoj 27. 7. 2021. godine razmatran je Prijedlog Odluke o organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog značaja za Bosansko-podrinjski kanton Goražde. Ovom  odlukom proglašavaju se temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine za kulturne organizacije od posebnog značaja za Bosansko-podrinjski kanton Goražde, i to:

  • Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“,
  • Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“,
  • Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“,
  • Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo „La Benevolencija“.

Rad i djelatnost ovih društava sufinansirat će se iz Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, što će umnogome olakšati njihov rad na području ovog kantona.

Na ovaj način je Bosansko-podrinjski kanton prvi, nakon što je to učinilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva 30. 7. 2020. godine, donio Odluku o organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog značaja za Bosansko-podrinjski kanton Goražde, čime je nastavljen proces društveno odgovornog vraćanja digniteta i omogućavanja neometanog rada i djelovanja spomenutim temeljnim organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine.

U ovome najveća zahvalnost pripada Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, odnosno premijerki Aidi Obući, kao i predsjedavajućoj Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aidi Sirbubalo, zajedno sa svim  skupštinskim zastupnicima koji su prepoznali značaj i ulogu temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine i glasali za ovu Odluku.

 

IZVOR: Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Gradsko društvo Goražde

 

 

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.