„Sazvučja“: Kako su se temeljna nacionalna društva u Bosni i Hercegovini ujedinila pod zajedničko okrilje

 „Sazvučja“: Kako su se temeljna nacionalna društva u Bosni i Hercegovini ujedinila pod zajedničko okrilje

Međukulturno vijeće Bosne i Hercegovine, koje čine BZK „Preporod“, HKD „Napredak“, SPKD „Prosvjeta“ i JKPHD „La Benevolencija“, večeras u Mostaru organizira jedinstven kulturni i društveni događaj na kojem će se sva ova temeljna nacionalna društva javnosti predstaviti sa svojim repertoarom i onime što je obilježilo njihovu povijest u izgradnji kulture i obrazovanja ovih prostora.

Prošle godine potpisali su zajednički Memorandum o saradnji koju su izdigli na viši nivo te osnovali Međukulturalno vijeće. To je pokazatelj da je u Bosni i Hercegovini moguće njegovati višestrukosti naših identiteta, naših kultura bez međusobnih osporavanja i ugrožavanja.

„Na ovaj način je istovremeno moguće njegovati ono po čemu je naša zemlja poznata, a to je naš jedinstven kulturni mozaik. Ovaj koncert je ujedno još jedan način da gradimo i dopunjavamo taj naš mozaik“, kaže za Hrvatski glasnik prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK „Preporod“.

Sva ova nacionalna društva u Bosni i Hercegovini imaju značajnu povijesnu ulogu.

„Zato mi u ovom savremenom društvu moramo snažno djelovati. Iako je prošlo jako puno vremena od završetka rata u BiH, mi još uvijek živimo u jednom poslijeratnom i podijeljenom društvu punom predrasuda, s mnogo međusobnih ograda, što ovdje svima jednako šteti. Naša je obaveza da pokažemo da možemo živjeti zajedno, ne samo jedni kraj drugih nego jedni s drugima. Da to življenje podrazumjeva našu višestrukost koju nećemo sakrivati niti minimizirati“, ističe prof. dr. Sanjin Kodrić.

Bosanskohercegovačko društvo nije samo multikulturalno i multietničko društvo, nego je istovremeno i interkulturno duštvo unutar kojeg mi izmjenjujemo vlastite kulturne vrijednosti.

Upravo je i cilj Međukulturnog vijeća da se večerašnjim koncertom u Mostaru izmjenjuju kulturne vrijednosti, da nacionalna društva sarađuju i pomognu detraumatizaciji bosanskohercegovačkog društva te upozore na bezrazložnost strahova jednih od drugih.

Ime koncerta „Sazvučja“ nije nimalo slučajno, jer sazvučje sugerira na različite glasove koji se mogu zajedno uvezati i zajedno sazvučati.

 

IZVOR: Hrvatski glasnik

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.