Sa zalaskom sunca i akšamskim ezanom nastupila nova 1445. hidžretska godina

 Sa zalaskom sunca i akšamskim ezanom nastupila nova 1445. hidžretska godina

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, nova 1445. hidžretska godina nastupila je danas s akšam namazom.

Hidžra je jedan od najvažnijih događaja u povijesti islama i označava  prekretnicu u formiranju zajednice muslimana koja se temelji na požrtvovanosti, bratskoj ljubavi i solidarnosti.

U historijskom pogledu, kako pojašnjavaju iz Rijaseta IZ u BiH, Hidžra označava seobu Muhammeda, a. s, i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, koja se dogodila 622. godine po Isau, a. s.

Medina je garantirala muslimanima jednu vrstu povoljne psihološke i društvene atmosfere koja im je omogućila da nadvladaju do tada preovlađujuću tribalnu i plemensku svijest i da izgrade zajednicu utemeljenu na principima tevhida. Formirana je snažna duhovna zajednica muslimana koja nije bila vezana uobičajenim predrasudama rase, krvi i boje kože. Hidžra je bunt protiv potlačenosti i podsjetnik da nije dovoljno da se muslimani protiv obespravljenosti bore samo pomoću pobožnosti.

Zbog izuzetne važnosti ovog događaja, za vrijeme halife Omera, r. a, Hidžra je uzeta kao početak računanja muslimanskog kalendara, koji je u osnovi lunarni i njegova godina kraća je za 10 dana od sunčevog kalendara. Islamski kalendar ima dvanaest mjeseci sa 29 ili 30 dana. Hidžra se spominje na preko trideset mjesta u Kur'anu, a također veliki broj hadisa Božijega Poslanika, a. s,  odnosi se, kako na sami događaj, tako i na poruke koju su proistekle iz Hidžre. U hadisu se navodi: ”Najbolja hidžra je da napustiš i zaobiđeš ono što mrzi i prezire tvoj Gospodar…”

Hidžra je bijeg savjesti i srca od lažnih božanstava, otuđenja svake vrste, od zla i grijeha. Udaljavanje od idola vremena (moći, novca, pokazivanja itd.), napuštanje laži i neetičnog načina života, samooslobađanje od svih privida slobode paradoksalno nametnutih našim navikama kroz iskustvo raskida s njima – to su duhovni zahtjevi Hidžre.

 

IZVOR: FTV

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.