Promoviran 25. broj časopisa “Bosniaca”

 Promoviran 25. broj časopisa “Bosniaca”

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine predstavljen je 25. broj časopisa „Bosniaca”. Časopis izdaje Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, s namjerom da kontinuirano pruža stručne i naučne informacije te prati znanstvena dostignuća u oblasti bibliotečke struke i informacijskih nauka.

Ovaj bosanskohercegovački stručni časopis u oblasti bibliotekarstva već je indeksiran u nekoliko međunarodnih baza podataka: Web of Science, EBSCO Central & Eastern European Academic Source i The Belt and Road Initiative Reference Source (EBSCO), ROAD (Directory of Open Access scholarly Resources), Index Copernicus, Erih plus (the European Reference Index for the Humanities), ICI Journals Master List, KoBSON (Konzorcij biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku)  i dostupan u bazama C.E.E.O.L (Central and Eastern European Online Library), Hrčak – portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa i Slavic Humanities Index. Od ove godine „Bosniaca“ je uvrštena i u bazu DOAJ (Directory of Open Access Journals – Direktorij časopisa otvorenog pristupa).

O časopisu „Bosniaca” govorili su glavni i odgovorni urednik, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH dr. Ismet Ovčina, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj i profesorica sa Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović.

Direktor dr. Ismet Ovčina izrazio je zadovoljstvo što „Bosniaca“ iz godine u godinu povećava ljestvicu sa stanovišta kvaliteta, naučne i stručne relevantnosti i u potpunosti zadovoljava kriterije neophodne za publiciranje u meritornim bazama podataka. Časopis „Bosniaca“ je posvećen objavljivanju radova koji se odnose na teorijske i primijenjene aspekte bibliotečkih i informacionih nauka, s naglaskom na razvitak novih tehnologija i međunarodnih standarda.

Novi broj sadrži 15 radova, izvorno naučnih, preglednih i stručnih, kao i četiri prikaza. Dati su radovi koji tematski variraju od historijskih tema, preko organizacije informacija, pa do procjene utjecaja članaka i transparentnosti recenzija. „Bosniaca“ u novom broju sadržajno obrađuje niz aktuelnih tema iz domena bibliotečko-informacijskog sistema, dokumentarnog naslijeđa  i informacija u novom tehnološkom okruženju. U svakom broju se objavljuju originalni radovi koji su odabrani u saradnji sa redakcijom časopisa i recenzirani od međunarodnih i domaćih recenzenata.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj istakao je značajnu novinu koju donosi ovaj broj, a to je da časopis izlazi dvojezično, na bos./hrv./srp. i engleskom jeziku. Ponosan je što naši profesori i njihovi saradnici imaju jedan ovakav časopis u kome mogu prezentirati rezultate svojih istraživanja, posebno oni koji pripadaju humanističkim i društvenim naukama.

Profesorica sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović istakla je da je važno što je „Bosniaca“ indeksirana ne samo u bibliografskim već i u citatnim bazama podataka. Naglasila je i da nam „Bosniaca“ pomaže da ne objavljujemo isključivo u susjednim državama već da naš bosanskohercegovački intelektualni kapital ostaje u BiH, a svojim paralelnim izdanjem na engleskom jeziku sad svoju naučnu informaciju šaljemo u svijet.

Kao iznenađenje, uvaženi članovi međunarodne redakcije: direktorica Međunarodnog centra ISSN u Parizu Gaëlle Béquet, upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković te pomoćnica direktora za razvoj Nacionalne biblioteke Crne Gore Vjenceslava Ševaljević, poslali su pozdrave i čestitke za 25. rođendan časopisa „Bosniaca“.

Direktor Ovčina zahvalio je Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Fondaciji za izdavaštvo kao i Gradu Sarajevu na finansijskoj podršci bez koje se ne bi mogao izdati ovaj broj časopisa „Bosniaca“.

Promocija je održana uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka nadležnih zdravstvenih organa.

 

Izvor: Univerzitet u Sarajevu

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.