Predstavnici Matice hrvatske, BZK „Preporod“ i HKD „Napredak“ dogovorili buduću saradnju

 Predstavnici Matice hrvatske, BZK „Preporod“ i HKD „Napredak“ dogovorili buduću saradnju

U srijedu, 21. decembra 2022. godine prostorije Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ posjetili su predstavnici Matice hrvatske – predsjednik Miro Gavran i član Glavnog odbora Ivica Nuić. Sastanku su, pored predsjednika HKD „Napredak“ dr. Nikole Čiče, prisustvovali predsjednik prijateljske organizacije Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić te generalni sekretar Nazif Salčin.

 

Nazif Salčin, Ivica Nuić, dr. Nikola Čiča, Miro Gavran i prof. dr. Sanjin Kodrić

 

U predprazničnom ozračju predstavnici ovih značajnih kulturnih organizacija su, između ostalog, razgovarali o budućoj saradnji i mogućnostima zajedničkog djelovanja kako na prostorima Bosne i Hercegovine, tako i Republike Hrvatske te o budućim projektima koje planiraju realizirati, kao što su naučno-stručni simpoziji, tribine, predavanja, ali i manifestacije, a čime bi se dao i međunarodni značaj i karakter.

 

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske, dr.  Nikola Čiča, predsjednik HKD „Napredak“ i prof. dr. Sanjin Kodrić predsjednik BZK „Preporod“

 

Predstavnici kulturnih organizacija osvrnuli su se i na svoje značajne jubileje koji su obilježili 2022. godinu, i to 180 godina postojanja Matice hrvatske te 120 godina od utemeljenja HKD „Napredak“, ali isto toliko godina postojanja BZK „Preporod“ koji će svoj jubilej obilježiti u narednoj godini.

Uz izražavanje zadovoljstva sastankom i uz želje za još boljom i snažnijom saradnjom, predstavnici organizacija će se sastajati i u narednom periodu te se nadaju brojnim zajedničkim projektima, a koji će doprinijeti razvoju kulture, jezika i tradicije koje ova društva već dva desetljeća njeguju.

 

IZVOR: HKD „Napredak“ 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.