Predstavljeni projekti Fonda Memorijala KS

 Predstavljeni projekti Fonda Memorijala KS

U utorak, 18. aprila 2023. godine Fond Memorijala Kantona Sarajevo javnosti je predstavio projekte na kojima je radio u proteklom periodu, ali i one na kojima i dalje radi u cilju promoviranja kulture sjećanja i očuvanja historijskog naslijeđa. Predstavljanje projekata upriličeno je u Multimedijalnoj sali na Kovačima, a događaju su prisustvovali predstavnici udruženja porodica šehida i poginulih boraca sa područja Kantona Sarajevo, pripadnici Armije i MUP-a RBiH, predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini te brojne druge zvanice i gosti.

Direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić u obraćanju je istakao da je ovaj fond svojim djelovanjem, u nepunih 26 godina postojanja, nastojao otrgnuti od zaborava, sačuvati uspomenu i nadasve odati pijetet svim nevinim žrtvama, odricanju i žrtvovanju tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata.

„Naša trajna obaveza je ostati dosljednim u prikazivanju činjenica, utvrđivanju istine i faktualnom prikazu povijesnih događaja kako na području Kantona Sarajevo, tako i cijele Bosne i Hercegovine. Protekle dvije godine u Fondu Memorijala danonoćno smo radili kako bismo postavili solidne temelje za ono što ovaj fond treba da bude u budućnosti zarad generacija koje dolaze. Naše aktivnosti i djelovanje svoj primarni cilj vide u edukaciji budućih pokoljenja, jer su samo oni garant našeg opstanka na ovim prostorima. Mi smo danas tek na početku transformacije koju Fond Memorijala treba da prođe u narednom periodu i postane ključna ustanova u cilju razvoja i promicanja memorijalne kulture kako u Sarajevu, tako i u Bosni i Hercegovini“, kazao je direktor Kulanić.

Predstavljajući rad i aktivnosti Fonda, istakao je i da je svaka sekunda rada i doprinosa Fondu Memorijala utkana u najčistije bosansko platno – platno najsvjetlije antifašističke borbe na ovim prostorima, jer Bosna i Hercegovina nije na razmeđu svjetova, naprotiv ona je njihov spoj i susret, prožimanje i življenje.

Na događaju je predstavljen i projekt „Heroji“ na kojem su uposlenici i saradnici Fonda vrijedno radili u posljednje vrijeme. Riječ je o projektu mapiranja i digitalizacije svih grobalja i šehidskih mezarja na području Kantona Sarajevo. Ovaj projekt osmišljen je na način da na jednom mjestu putem interaktivne platforme posjetioci mogu dobiti osnovne informacije o šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine koji su ukopani na području Kantona Sarajevo. Projekat se bazira i rađen je u skladu s važećim propisima Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kao i Zakona o dopunskim pravima boraca, a obuhvaća podatke o šehidima / poginulim borcima, braniocima, dobrovoljcima i organizatorima otpora. Osnovni cilj projekta „Heroji“ bio je prikazati najrelevantnije, činjenično-utvrđene podatke o šehidima / poginulim borcima.

 

 

„Prilikom izrade mape mezarja korišteni su brojni dostupni izvori kako od relevantnih istraživačkih institucija, boračkih udruženja, službi za boračka pitanja, monografija jedinica, brigada, biografija koje su dostavili članovi porodice, tako i baze podataka kojom raspolaže Fond Memorijala. Ponekad, ni svi izvori nisu bili dostatni da se izvrši potpuna provjera svih podataka. Dodatni problem bio je pribavljanje kvalitetnih fotografija. Nažalost, i pored velikog zalaganja na pribavljanju potpunih i cjelovitih informacija za određeni broj šehida / poginulih boraca, podaci nisu mogli biti kompletni. Stoga prikupljanje, upotpunjavanje i dokumentiranje svih činjenica o šehidima i poginulim borcima ostaje trajni zadatak primarno Fonda Memorijala, ali i svih nas u narednom periodu kako bismo na što integralniji način u najboljem svjetlu predstavili najbolje bosanske kćeri i sinove“, pojasnio je direktor Kulanić.

Izbor Fonda je bilo da pored fotografija šehida / poginulih boraca prikupi reprezentativne podatake o svakom pripadniku Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine čijom analizom će u narednom periodu, prije svega porodice, istraživači, ali i svi ostali zainteresirani moći doći do osnovnih saznanja o razmjerama bosanskog otpora. Ovim putem direktor Kulanić je uime Fonda Memorijala pozvao porodice šehida i poginulih boraca, saborce, ali i ostale relevantne institucije koje posjeduju bilo kakve dodatne podatke, o bilo kojem šehidu / poginulom borcu, da zajednički upotpune sliku o Armiji i MUP-u Republike Bosne i Hercegovine.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.