Predstava „Ay, Carmela“ postaje dio stalne izložbene postavke Historijskog muzeja BiH

 Predstava „Ay, Carmela“ postaje dio stalne izložbene postavke Historijskog muzeja BiH

Predstava Ay, Carmela nastala je prema tekstu Josea Sanchisa Sinisterrae, u režiji Roberta Raponje, i produkciji SARTR-a. U predstavi su igrali Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić.

Riječ je o emotivnoj hronici sjećanja na Španski građanski rat i priči o glumačkom i ljubavnom paru Carmeli i Paulinu koji su u okupiranom selu primorani igrati predstavu za zarobljenike koje će fašisti sutradan strijeljati. Bolna iskustva rata u Bosni i Hercegovini (1992―1995) snažno odjekuju u ovoj univerzalnoj priči koja odaje počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.

Ay, Carmela je 21 godinu bila na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra, a uloge Carmele i Paulina igrali su Selma Alispahić i Dragan Jovičić, od premijere koja je održana 19. marta 1999. godine pa do posljednje izvedbe 14. septembra 2020. Ay, Carmela je odigrana u 26 gradova Bosne i Hercegovine i 40 gradova Evrope, na turnejama u Austriji, Češkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.

Ay, Carmela ostaje zabilježena kao kulturni i društveni fenomen i najistaknutiji doprinos teatarske umjetnosti kulturi antifašizma. Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja u 20 sati u Historijskom muzeju BiH zakazano je svečano otvaranje stalne izložbene postavke Ay, Carmela!

― Ova postavka sadrži kompletnu scenografiju, kostimografiju i rekvizitu predstave te popratnu dokumentaciju, fotografije, novinske članke koji prate život predstave, kao i kompletan snimak koji će biti dostupan posjetiocima. Postavka je također usko vezana sa građom koja je u posjedu Historijskog muzeja i koja se tiče Španskog građanskog rata i učešća građana BiH u Internacionalnim brigadama. Jedan od učesnika, Čedo Kapor, gledao je predstavu i tom prilikom družio se sa piscem Joseom Sanchisem Sinisterraom. Ay, Carmela nastavlja svoj život podsjećajući na snagu i značaj umjetnosti u borbi protiv svakog zla ― naveli su iz SARTR-a.

 

IZVOR: Faktor.ba

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.