Predsjednik BZK “Preporod” sa saradnicima posjetio Općinu Ilijaš

 Predsjednik BZK “Preporod” sa saradnicima posjetio Općinu Ilijaš

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić sa saradnicima Nazifom Salčinom i Nerminom Hodžićem posjetio je jučer načelnika općine Ilijaš Akifa Fazlića.
Predsjednik Kodrić je uputio iskrene čestitke načelniku Fazliću na ponovnom izboru na ovu dužnost i poželio mu uspješan rad u narednom mandatu. Kodrić je naglasio vidljiv napredak u razvoju ove općine, kako u njezinoj urbanoj jezgri tako i kroz relaziaciju različitih infrastrukturnih projekata na cijelome području općine.
Načelnik Fazlić je u nastavku ovog srdačnog i prijateljskog razgovora ukazao na značajna postignuća u razvoju općine od njezine reintergacije do danas te naglasio kako Ilijaš, nakon razdoblja obnove, izgradnje i privrednoga zamaha, u narednom periodu nužno mora učiniti više na unapređenju društvenog i kulturnog sadržaja i obogaćenju sadržaja za mlade. S tim u vezi je podsjetio i na važnu ulogu Općinskog društva BZK “Preporod” kao i HKD “Napredak” koji imaju i imat će i ubuduće odgovarajućuju podršku općinske administracije. Načelnik Fazlić je, također, podsjetio na značajne spomenike kulture koji se nalaze na području općine Ilijaš s posebnim akcentom na nekropole stećaka i Stari grad Dubrovnik kojemu u narednom periodu treba posvetiti značajnu pažnju.Predsjednik Kodrić se zahvalio načelniku Fazliću na značajnoj podršci koju općina Ilijaš pruža temeljnim organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine te izrazio očekivanje da će se ona nastaviti i dodatno unaprijediti. S tim u vezi, predsjednik Kodrić je u ime BZK “Preporod” izrazio spremnost da ova organizacija kulture, uz realizaciju svojih temeljnih kapitalnih projekata, u vremenu koje predstoji posveti dužnu pažnju i unapređenju kulturnog života i produkciji sadržaja žive kulture u lokalnim zajednicama poput Ilijaša koji svojim potencijalima to itekako zavređuje.Profesor Kodrić je potcrtao kako je upravo to društvena uloga i misija koju “Preporod” nastoji realizirati i kroz aktivnosti svoje Direkcije ali i kroz djelovanje općinskih i gradskih društava širom Bosne i Hercegovine.
Sagovornici su se složili da samo sinergijom i konstruktivnim zajedničkim djelovanjem lokalnih vlasti i civilnog sektora u budućnosti možemo očekivati kvalitativni napredak u kreiranju ambijenta za ugodno življenje što će, između ostaloga, motivirati i privlačiti mlade ljude na kojima počiva budućnost našega društva.
Fazlić i Kodrić su, također, naglasili izuzetan značaj njegovanja tradicije i identiteta, kako kroz kulturu sjećanja tako i kroz kulturu mira, uz neophodnu razinu senzibiliteta za sve izazove koje sa sobom nosi nova epoha, kao i nužnost prilagođavanja kulturnih i obrazovnih sadržaja vremenu u kojem živimo.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.