Predsjednik BZK “Preporod” posjetio Brčko distrikt Bosne i Hercegovine

 Predsjednik BZK “Preporod” posjetio Brčko distrikt Bosne i Hercegovine

U srijedu, 10. 3. 2021. godine delegacija BZK „Preporod“ boravila je u jednodevnoj posjeti Brčko distriktu Bosne i Hercegovine. U prvom dijelu posjete, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i zamjenik gradonačelnika Anto Domić u Gradskoj vijećnici u Brčkom primili su delegacije BZK “Preporod”  i HKD “Napredak”, koje su predvodili predsjednici prof. dr. Sanjin Kodrić i dr. Nikola Čiča. U delegaciji BZK “Preporod” bio je i predsjednik BZK “Preporod” Brčko distrikta BiH Edin Jašarević te Nazif Salčin i Nermin Hodžić, a u delegaciji HKD “Napredak” predsjednik Glavne podružnice Tuzla Ivica Kovačević. Prof. dr. Sanjin Kodrić i dr. Nikola Čiča tom prilikom zahvalili su se gradonačelniku i dogradonačelniku Brčko distrikta BiH na dosadašnjoj podršci BZK “Preporod” i HKD “Napredak”.

Razgovaralo se o značaju temeljnih društava kulture na području Bosne i Hercegovine, ali i šire. Naročito je istaknuto kako su HKD “Napredak” i BZK “Preporod”, uz SPKD “Prosvjeta” i JKPHD “La Benevolencija”, temeljne organizacije kulture koje baštine kulturnu i povijesnu tradiciju naroda u Bosni i Hercegovini. Također je istaknuto kako je nastavak institucionalne podrške navedenim društvima od velikog značaja za njihov daljnji razvoj i kontinuitet aktivnosti.

U drugom dijelu posjete Brčko distriktu Bosne i Hercegovine predsjednik BZK “Preporod” sa svojim saradnicima posjetio je brčanski “Preporod” i, u razgovoru s predsjednikom BZK “Preporod” Brčko Edinom Jašarevićem,  iz prve ruke upoznao se s njihovim  aktivnostima i planovima.  Predsjednik Kodrić tom prilikom naglasio je važnost ove podružnice BZK “Preporod” te kazao kako po svojim dosadašnjim postignućima, širokim spektrom kulturnih aktivnosti i ulogom koju ima u kulturnom i društvenom životu Brčko distrikta BiH ona može biti primjer nekim drugim podružnicama “Preporoda” u Bosni i Hercegovini.

Na poziv dugogodišnjeg predsjednika, a sadašnjeg počasnog predsjednika BZK “Preporod” Brčko Ćazima Suljevića, delegacija BZK “Preporod” na čelu s predsjednikom Kodrićem posjetila je i Fondaciju “Legat Ekmečić”, tu čudesnu riznicu kulture i umjetnosti koja svjedoči o velikim ljudima i njihovim postignućima te, istovremeno, svojim svakodnevnim aktivnostima odgaja nove generacije umjetničkih stvaralaca i pregalaca u kulturi.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.